– Jeg snakker til vanlig bare trolsk, men jeg kan gjøre et unntak for avisa, forteller trollet som i sin lange grønne kappe halter rundt på cruisebåtkaia i Ålesund.

Nei, det er ikke noe halloweensk karneval i byen, selv om Torgeir Rørvik ser ut til å være kledd for en rolle i en norsk eventyrgrøsser. Grunnen til at den 19 år gamle gutten traver rundt i fillete trollklær langs kaia er fordi han er velkomstkomité for turistene som besøker Ålesund.

Populært

– Det blir en del selfier. Noen er begeistret, noen ser bare rart på meg og noen blir faktisk litt redde, forklarer Rørvik.

Han blir avbrutt av at en flokk av spanske turister som kommer gående ut fra cruisebåten som har lagt til kai. Han nikker og bukker. Det ser ut til skape en skrekkblandet fryd for en litt forfjamset folkemengde.

– Jeg har dette som sommerjobb. Noen dager står jeg her på kaia og noen dager ved Rongve i sentrum. Rollen går for det meste ut på i hilse taust og mystisk, forklarer Rørvik.

– Jeg svarer aldri folk for jeg snakker bare trolsk, fortsetter han med en spøkefull tone.

Revitaliserer trollkulturen

– Vi har i alt sju troll ute i sommer som vi bruker til formidling av norsk kultur. De gjør alt fra sang-, danse-, maskot- og tulleoppdrag. Et av dem er i Ålesund. Vi har også noen i Valldalen og på Åndalsnes, forklarer Gro Marita Valldal.

Med sitt firma Trollbinding har ho som mål å la både turister, lokalbefolkning og gjester få oppleve troll.

– Vi gjør det fordi vi ønsker å ta trollkulturen litt ned på jorda igjen, forklarer hun.

Valldal mener trollkulturen er blitt veldig turistifisert og vil revitalisere norsk trollkultur gjennom å gi store og små mulighet til å møte troll.

– Som turistguide og turplanlegger synes jeg det har vært noe som mangler. Når jeg gjorde guidede turer var det en ting jeg alltid fikk spørsmål om og det var: Hvor er trollene? Det er en etterspørsel vi nå er i stand til å svare på, forklarer Valldal.

Ulike reaksjoner

– Jeg hadde en artig opplevelse i Trollstigen der en turist lurte på om jeg faktisk var et menneske, sier Valldal mens hun flirer.

For Rørvik og de andre trollene har fått realistiske kostymer. Dette er noe som vekker ulike reaksjoner hos folk. På kaia ser vi små unger som er i tvil om de tørr og hilse på trollet. Samtidig er det mer enn nok av selfiesultne personer. De står i kø for å forevige Ålesund sin turist maskot.

Skaper liv

– I år har vi leid inn et troll for å skape litt liv på kaia. Vi vil at turister skal få oppleve noe norsk når de trer i land. Da er det fint, med et troll som gjør litt ablegøyer med de besøkende, forklarer Bente Saxon.

Hun jobber i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre og står selv på kaia og betrakter turistflommen som har trådt i land denne mandags morgenen.

Saxon forklarer at de vanligvis bruker korps, folkedansere og en som spiller på lur. Dette var ikke like lett å få til i fellesferien. Det er grunnen til at de har prøvd troll i år.

Kjenner til kulturen

– Jeg opplever at folket som kommer forstår at dette er et troll. Jeg oppfatter også at de fleste setter pris på av vi kan tilby denne opplevelsen, avslutter Saxon.