– Vi kaller dem spioner, og disse vil vi ikke ha i elven!

Dette er meldingen fra Sindre Moe, som er styremedlem i Ørstaelva elveeierlag. Det han sikter til er pukkellaks, som de så langt har fanget fire av i Ørstaelva.

På svartelisten mot artsmangfoldet

– Det er ikke hverdagskost å finne denne laksen her i elva. Det er en russisk laks som kommer nedover norskekysten og går oppover langs elvene. Den er ikke velkommen!

Pukkellaksen fantes tidligere i store mengder langs kysten av Nord-Norge, men det var sjelden den gikk lenger sør. Den ble satt ut i vassdrag på Kolahalvøya i slutten av 1950-årene, og det var særlig på 60-tallet at den gikk langs norskekysten.

Etter en nedgang i observasjoner i mange år har den de siste årene blitt sett litt oftere. Siden tidlig 2000-tallet har flere eksemplarer blitt fanget i elver i Finnmark, og i 2013 ble til og med en fanget så langt sør som i Drammenselva.

Fisken er svartelistet i Norge. Dette betyr at arten anses som en fremmed art som utgjør en høy risiko mot det biologiske mangfoldet i norsk natur. Konkret hvilken trussel laksen utgjør for norsk villaks er uklart, men sopputvikling på død pukkellaks og døde pukkellaksegg kan gi økt infeksjonspress på egg og fisk for norske bestander. Den kan også øke konkurransen om de beste gyteplassene.

- Vi ser fisken er der, men den biter ikke

Sindre Moe melder ellers at laksesesongen i juni var bra. Det ble fanget ca 200 fisk, hvor den største var 12 kg.

– Det er også tatt flere på 10 kg, og snittet ligger på 4 kg. Akkurat nå er jeg i Lærdalselva, så jeg har ikke oppdatering for de to siste dagene.

Flere av elvene på Sunnmøre melder om at fiskens bitevillighet har sunket litt juli. Både Olden, Loen, Stryn og Hellesylt har opplevd dette. Glenn Wærnersen, som er formann i elveeierlaget i Korsbrekkelva i Stranda, sier at de ser at laksen ligger og venter i fjordene

– Det er mye smeltevann i elven, så vi håper på litt varmere vær.

Han sier at elven har vært godt besøkt.

– Vi har mange faste kontrakter på hoveddelen av elven, men vi har også solgt mye frikort. Disse er det rift om, men vi har noen ledige kort for juli og august. Så dersom folk vil fiske er det bare å ta kontakt.

La oss håpe det da blir uten russerfisk på kroken.