Han har brettseilet 3000 kilometer før. Det er ingenting mot de nå 15.000 kilometerne som venter han.

- Det var et sprøtt påfunn, men det er ingen som har gjort det før så jeg hadde lyst å prøve. Motivasjonen min er at jeg har mulighet. Å ha mulighet er et privilegium og jeg hadde nok angret om jeg ikke hadde grepet muligheten, forteller briten om hvorfor han valgte å legge ut på en så lang ekspedisjon.

Han startet i mai i Finnmark, helt på grensen til Russland. To måneder senere ankommer han Ålesund. Her skal han overnatte en natt hos Bjørn Tømmerdal, som selv har vært en ivrig brettseiler i 35 år.

Finner husly hos fremmede

Dunnett baserer reisen sin på at lokale ønsker å ta mot ham. Hjemmesiden hans har gitt ham en del kontakter. Ellers er det tilfeldig hvem han sover hos. Noen ganger blir det også under åpen himmel. Eller under seil.

- Det er som regel ikke noe problem å finne husly. Folk er veldig imøtekommende og gjestfrie. Flere steder har jeg ikke planlagt noe overnatting på forhånd, men har ankommet havner, møtt på hyggelige folk og blitt ønsket hjertelig velkommen, sier han.

Han har meg seg en liten forpakning med de mest nødvendige ting, som vann, litt mat og minimalt med ekstra klær.

- Jeg fyller vann hver gang jeg kommer til en ny havn. I nord kunne det være litt utfordrende ettersom det er langt mellom havnene og lange distanser med bare fjellklipper hvor det er umulig å gå inn.

En unik opplevelse

Dunnett synes det beste med å brettseile på denne måten er å få se hele Europa på en helt spesiell måte. Og ikke mist å treffe og bli kjent med en haug med nye mennesker.

På spørsmål om det ikke er en litt vanskelig måte å se Europa på, svarer han:

- Bølger er som all annen kraft. De må overvinnes.

Videre til Ulsteinvik

I ettermiddag har Tømmerdal vist brettseileren rundt i Ålesund.

- Og så blir det nok grilling og en kald øl. Det har han fortjent, slår Tømmerdal fast.

Torsdag drar Dunnett videre til Ulsteinvik.

Bjørn Tømmerdal er selv en ivrig brettseiler, og tok godt imot briten når han ankom Ålesund.