Sunnmørsposten møter Nilsen utenfor Redningsselskapets lokaler under Dronning Sonjas plass den første dagen av Ålesund båtfestival. Der er han i full gang med å sjøsette de populære Elias-båtene til full jubel fra forbipasserende barn. Han forteller at folk generelt har blitt mye flinkere til å bruke redningsvest de siste årene.

– Det er altfor få som leverer inn vestene sine og de vi får inn er ofte helt opp i ti år gamle. Nilsen forteller at de såkalte «pølsevestene» har en holdbarhet på enten to eller fem år.

– Det kommer an på hvilken type vest det er. Den ene varer i to år før du må skifte cellulosetablett i flytemekanismen. Den andre varer i fem år, sier Nilsen.

Ta en visuell sjekk

Men det er ikke bare holdbarheten man må passe på. Det er nemlig også ulik datostempling.

– Det finnes to typer cellulosetabletter, en svart og en gul. Den svarte er merket med utløpsdato mens den gule er merket med produksjonsdato og år, så her er det viktig å lese hva som står oppgitt, sier han. Dersom du leverer inn vesten til Redningsselskapet skifter de ut cellulosetabletten. I tillegg sjekker de blant annet at gasspatronen er intakt og trykktester selve redningsvesten.

Nilsen oppfordrer alle til å ta en visuell sjekk av vesten før de skal ut på sjøen. Blant annet for å se etter hull.

– Dersom det er hull i vesten er det trolig at også gasslungen som ligger inne i vesten er punktert. Da vil den ikke blåse seg opp som den skal.

Tenk på oppbevaringen

I utgangspunktet skal en redningsvest av denne typen vare i ti år, dersom man skifter cellulosetabletter underveis. Men behandling og oppbevaring har mye å si for levetiden. Blant annet bør vesten lagres tørt hele året og man bør unngå å legge den i nærheten av skarpe gjenstander. For å vaske av salt bør man tørke over vesten med en klut. Å skylle av den i dusjen fungerer dårlig.

– Nei, det er en dårlig plan. Da blåser den seg opp, sier Nilsen.