Teamleder Per Oskar Slinning er under etterforskning for korrupsjon i Bingsa-saka, men Kontrollutvalget sitt sekretariat anbefalte også å anmelde virksomhetsleder Sigrun Jahren «for mistanke om overtredelse av arbeidsmiljøloven, jf. lovens §19-1», ifølge et hemmeligstemplet dokument før møtet 5. mai i år.

Rådmannen fikk avverget

Men et brev fra rådmannen påvirket Kontrollutvalget.

«Rådmannen forventer at relevante fakta vil komme fram gjennom Arbeidstilsynets tilsyn. Det vil derfor være mest hensiktsmessig å avvente resultatet av dette tilsynet før det tas stilling til eventuelle anmeldelser, og hvem som i så fall skal anmeldes», skrev saksbehandler Ronny Frekhaug til utvalget.

På spørsmål om hvorfor utvalget gikk bort fra anbefalingen, svarte utvalgsleder Torgrim Finnes følgende til Sunnmørsposten:

– Det er de tilbakemeldingene vi har fått fra rådmannen. Blant annet ble det poengtert at Arbeidstilsynet har meldt tilsyn kommende uke for å kontrollere bruk av overtid.

Finnes understreket også at sakspapirene Sunnmørsposten hadde tilgang til var foreløpige.

– Etter at det kom avklaringer fra rådmannen er vedtaket endret, sa Finnes.

ALT OM BINGSA-SKANDALEN

Konsentrerer seg om 2017

Men Arbeidstilsynet konsentrerer seg hovedsakelig om i år, altså 2017:

– Vi har bedt om timelister for 2017. Vi ser ikke noen hensikt i å etterprøve det Kommunerevisjonen har gjort, sier overingeniør Bjørn Erik Reknes om perioden 2013–2016.

– Har dere gjort noe med det historiske utover det Kommunerevisjonen har gjort?

– Vi har hatt møte med Bingsa og snakket med de involverte, og fått opplysninger. Vi valgte å ikke etterprøve det Kommunerevisjonen har gjort. Men det er resultat av ting som har skjedd tidligere som gjør at vi kom på tilsyn, sier Reknes.

Han sier at Arbeidstilsynet ikke vil gi pålegg for ting som har skjedd tidligere på Bingsa.

Ulovlig overtid

Kommunerevisjonen har avdekket ulovlig overtidsbruk i Bingsa i perioden 2013-2016, helt opp i 860–65 overtidstimer pr. år hos enkelte. I tillegg er det brudd på særbestemmelser om overtid i løpet av én uke og fire uker, ifølge Kommunerevisjonen.

AKTIV I KONTROLLUTVALGET Rådmann Astrid Eidsvik har deltatt i Bingsa-møtene i Kontrollutvalget. Det første møtet ble lukket for allmennheten.

I sakspapirene for 2016 er seks personer omtalt, tre i 2015, sju i 2014 og fire i 2013.

– I oversikten kunne det se ut som det var en reduksjon av overtiden i 2015. Det er etter vår vurdering en feil tolkning, skrev revisjonen før forrige møte i Kontrollutvalget.

33 ansatte i Bingsa næring sto aleine for 8,3 prosent av alle overtidskroner Ålesund kommune betalte ut i 2016. Totalt er det 3.400 ansatte i kommunen, sa personalsjef Roar Reiten til Sunnmørsposten (tallene er eks. kommunale foretak).

Slik vil de få ned overtiden

Ålesund kommune har nylig sendt inn en tiltaksplan for å få ned overtiden i Bingsa.

Innkjøp av flere biler til byrenhold, utlysing og ansettelser av en rekke flere stillinger i Bingsa, endringer i arbeidstid og innføring av arbeidsstokk for ettermiddag/kveld er blant tiltakene.

Det skal også kuttes i overtid knyttet til næringsavfall, drift av metallsorteringsanlegg og arbeid med førstehjelpsberedskap.