Plastfritt Giske, Ellingsøy Idrettslag og Sunnmøre Friluftsråd har fått tildelt henholdsvis 312.000, 300.000 og 520.000 kroner for å gjennomføre diverse tiltak mot marin forsøpling på Sunnmøre.

Over 200 søknader

I år søkte over tre ganger så mange sammenlignet med fjoråret, og de 25 millioner kronene kommer i tillegg til 35 millioner som ble fordelt i mai.

Miljødirektoratet har i denne runden prioritert å gi støtte til rydding langs strender.

– En av de største miljøutfordringene globalt er forsøpling av havet, og omfanget øker. Marin forsøpling og spredning av mikroplast i havet har negativ påvirkning på marine økosystem, naturmangfold og bærekraftig utvikling, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til regjeringens nettsider.

– Her var det overraskande mange blekksprutnebb

Ble først avslått

Sunnmøre Friluftsråd fikk i utgangspunktet søknaden sin avvist, og ble derfor veldig glade da kontrabeskjeden kom.

– Det var veldig overraskende, sier daglig leder May Britt Haukås til Sunnmørsposten, og fortsetter:

– Nå må vi kaste oss rundt etter ferien for å få brukt pengene vi er tildelt.

Sjekk hvor mye de ryddet på én strand: – Vilt mye søppel

Vil kartlegge søppelet

Sunnmøre Friluftsråd vil at pengene skal gå til opprydning og kunnskapsformidling. Haukås forteller at de ønsker å kartlegge hvor søppelet samler seg, og at de ønsker å inkludere unge i arbeidet.

Utfordring Klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier at forsøpling av havet nå er en av de største miljøutfordringene globalt.

– Vi ønsker at skoleklasser skal hjelpe oss, og samtidig vil vi vise dem hvorfor det er så mye søppel her, forteller hun.

Hun legger til at Sunnmøre Friluftsråd med sine få ansatte er helt avhengig av hjelp utenfra, og ber om tips dersom folk ser spesielt utsatte steder langs kysten på Sunnmøre.

Nasjonale tiltak

I tillegg til Plastfritt Giske, Ellingsøy Idrettslag og Sunnmøre Friluftsråd er flere av tildelingene knyttet til nasjonale prosjekter, som for eksempel Hurtigruten, WWF Verdens naturfond og Norges Seilforbund står bak.

Bryggerier får kritikk for å pakke inn øl med plast