Mannen er tiltalt for - og har erkjent i politiavhør - å ha svindlet en rekke butikker ved å kjøpe varer med forfalskende kredittkort i desember 2015.

Mannen ble pågrepet sammen med to andre menn og en mindreårig jente på Moa i Ålesund i desember 2015.

Rømt og tatt i London

Tiltalte rømte imidlertid etter kort tid fra en psykiatrisk institusjon. Rumeneren ble etterlyst internasjonalt og pågrepet i London i november i fjor. Siden da har han sittet fengslet i London.

Tiltalen gjelder grovt bedrageri som del av en organisert gruppe. Strafferammen i saken er på tolv års fengsel.

(saken fortsetter under)

Psykiatrisk vurdering

Mannen har samtykket til videre fengsling, men forsvarer Sjur Engelsen Lange mener videre fengsling bør unngås på grunn av helsetilstanden hans.

Lange har stilt spørsmål ved den tiltaltes tilregnelighet og vist til at det er oppnevnt to rettspsykiatere som skal vurdere spørsmålet. Forsvareren ønsker ikke å kommentere saken overfor smp.no nå.

Tingretten viser i kjennelsen til faren for at han vil unndra seg straffeforfølgelse og at den rettspsykiatriske rapporten er ventet i september. Tiltalte skal etter planen overføres til Bergen fengsel hvor de har psykiatrisk fagkunnskap.

Dømt for 25 grove bedrageri

De to andre mennene ble i fjor dømt til to år og to måneder og ett år og fire måneders fengsel. Dommen gjaldt 25 grove bedrageri til en verdi av 450.903 kroner. Den ene fikk strafferabatt fordi han tilsto den omfattende svindelturneen og fordi han framsto som mindre sentral i saken.

Ifølge dommen ble til sammen åtte kjøp for varer til en verdi av 130.000 kroner utført i Ålesund både i sentrum og på Moa den 15. og 16. desember 2015.

I ukene før de kom til Ålesund hadde svindlerne slått til mot 14 butikker i bergensområdet, to i Stavanger og én i Sandnes.

Observert av vektere

Mennene er også dømt for fem svindelforsøk mot butikker i Ålesund den 16. desember. Kjøp for til sammen 60.000 kroner ble stanset fordi transaksjonene ikke ble godkjent.

Vektere som observerte rumenerne på kjøpesenteret på Moa reagerte på oppførselen og varslet politiet. To av mennene og den mindreårige jenta ble pågrepet på Moa, mens den tredje mannen ble pågrepet på et hotell i Ålesund.