I det glohete tatoveringsstudioet Tattoos.no i Keiser Wilhelmsgate går tatoveringsmaskinene varme. I stolene sitter det personer som får livsvarig blekk inn i huden. En av dem er Sandra Bjørnøy på 22 år som er på vei til å få en ulv på låret, den tredje kroppskunsten i rekken for hennes del.

– Jeg synes det er kult med tatovering, i tillegg har noen av dem en betydning for meg. De som er på armen representerer familien min. Den på foten tar jeg bare fordi det er stilig, forteller hun.

Bjørnøy tok sin første tatovering da hun var 18 år. En har hun tatt om våren, og resten på sommerstid.

– Det er vondt, så det er ikke det mest behagelige man kan gjøre. Helt siden jeg visste om at det gikk an, har jeg hatt lyst på tatovering.

(saka fortsetter under bildet)

Populært: Én av fire nordmenn under 30 år har tatovering, ifølge en årsrapport for 2016 fra Mattilsynet.

Feriepenger og tid

Innehaver av Tattoos.no og tatovør, Are Eide, sier at det er stort press på studioet i løpet av sommeren.

– Vi har et par uker med ventetid. Så jeg klager ikke for det. På sommeren er det bra forretning, sier Eide.

Han tror årsaken til at sommeren er høysesong for å skaffe seg tatovering dreier seg om penger.

– Folk har fått feriepenger og de har tid til å tatovere seg. De som tar tatovering på sommeren er det anbefalt ikke å dra på ferie etter på. Det beste er om man tar tatovering etter man har vært i Syden, forteller Eide.

– Viser fram hud

Formann i Norsk Tattoo Union, Remi Sølvberg, mener det har blitt svært populært med tatoveringer. Han sier at sommeren er en tid hvor mennesker blir inspirert til å smykke kroppen sin med blekk.

– Det er da folk tenker hud og kler av seg. Det er da vi ser våre brødre og søstre gå rundt med fint blekk. Det er på sommeren vi viser fram huden vår. I Norge har vi sesong for det, forteller Sølvberg.

– Det har mye med at mange blir påvirket av populærkulturen. Det gjelder popstjerner og fotballspillere med tatoveringer. Det har rett og slett blitt stuerent. I dag får du jobb med tatovering og det er ikke stigmatiserende slik det var mer av før, sier han.

Sølvberg forteller at i dag er det personer fra alle lag som tar tatovering. Alt fra eldre til yngre. Én av fire nordmenn under 30 år har tatovering, ifølge en årsrapport for 2016 fra Mattilsynet. I rapporten står det også at tatoveringene er større en tidligere. Noe Sølvberg kjenner seg igjen i.

– Tidligere gikk man bare til det studioet som var ledig og kom ut med en ny tatovering på dagen. I dag oppsøker man kunstnere med omhu og starter på større prosjekt. Man bygger større komplekse tatoveringer, forteller han.

For dem som fyller kroppen med blekk på sommerstid, har Sølvberg to tips

– Unngå sollys og saltvann. Unngå også sydentatoveringer, sier han.

Kult: Sandra Bjørnøys tredje tatovering er en ulv på låret. – Jeg synes det er kult med tatovering, sier hun.