44 dager før valget har Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal starta valgkampen. Jakten på de oppunder 3000 ekstra stemmene som trengs for å sikre tredjemandatet er i gang.

– Vi har forberedt oss i fire år til dette. Nå er vi klar for innspurten, sa Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, på Rådhusplassen i Molde lørdag.

Røde roser, ballonger og andre duppeditter ble delt ut til publikum. Til og med kirkeklokkene stemte i under Tajiks tale. Arbeiderpartiet er utvilsomt i seiersmodus. Fylkesmålingene viser at partiet seiler i medvind. Den utsatte tredjekandidaten, Tove-Lise Torve fra Sunndal, snakket om «når» Arbeiderpartiet kommer i regjering, og ikke «hvis». Motivasjonen i partiet til å avløse Erna Solbergs regjering er rimelig stor.

Arbeid til alle

Både Hadia Tajik og de tre øverste kandidatene på stortingsvalglista i Møre og Romsdal, Else-May Botten (44 – Halsa/Molde), Fredric Holen Bjørdal (27 – Ørsta) og Tove-Lise Torve (53 – Sunndal) vektla arbeid til alle som sak nummer én i årets valgkamp.

Møre og Romsdal er hardt rammet. Mange arbeidsplasser har gått tapt i oljenedturen. En målrettet næringspolitikk og et skatteregime som gir tre firedeler av oss samme skatt som tidligere og en firedel av oss høyere skatt skal sikre at alle skal sikres utdanning og jobb.

– Det viktigste er den økonomiske tryggheten en jobb gir, men det er også viktig at jobben er trygg. Vi vil bort fra den midlertidigheten og usikkerheten dagens regjering har lagt opp til, sier Else-May Botten til Sunnmørsposten.

Yrkesmilliard

Fredric Holen Bjørdal mener at et mer forpliktende samarbeid mellom staten, skoleeierne og partene i arbeidslivet må komme på plass for å sikre arbeidslivets behov og gi den enkelte ungdom kompetansen han eller hun trenger for å få jobb.

– Arbeiderpartiet vil gi yrkesfagene et løft og forplikter seg til å bevilge minst én yrkesfagmilliard i neste periode for å sikre bedre kvalitet i opplæringen og læreplasser til alle som trenger det, ifølge Holden Bjørdal.

– Valget blir en thriller, sier Else-May Botten. Både for Arbeiderpartiet og flere andre partiet er det utsatte mandater som er forskjellen mellom suksess og nederlag i det kommende valget.

Både hun og Fredrik Holen Bjørdal tror at folk har fått nok av en høyrepolitikk der forskjellene i samfunnet har økt, arbeidsledigheten har økt og flere står uten et tilbud om opplæring og utdanning.

En krise

Arbeiderpartiet vil ha et taktskifte i utdanning og opplæring, og vi vil ha mindre forskjeller mellom folk i Norge.

Ifølge Hadia Tajik er det nå 70.000 unge som står uten jobb eller skoleplass.

– For dem dette gjelder er det en krise. For oss er det en fortvilet situasjon som vi ønsker å gjøre noe med, sier Ap-nestlederen.

Møre og Romsdal et viktig fylke for Arbeiderpartiet på grunn av høy innovasjonsgrad og et sterkt, eksportrettet næringsliv. Med tre inne vil fjerdekandidaten, Anne Kristin Bryne fra Ålesund, være sikret fast varamannsplass.