Rettelse: I denne artikkelen skreiv vi opprinnelig at 80 prosent av innbyggerne i Haram deltok i folkeavstemningen. Dette er ikke rett. Deltakelsen i folkeavstemninga den 19. mai 2016 var 37,6 prosent.

Det rette er at 80 prosent av de som stemte ville ha en annen løsning enn en storkommune sammen med ni andre kommuner på Sunnmøre.

– Det er slett ikke sikkert at det lenger er flertall i Haram for å fortsette som egen kommune, sier stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) til Sunnmørsposten.

Ordfører Vebjørn Krogsæter i Haram, som var en svært skuffet mann etter tvangssammenslåingen, sier i en kommentar til Sunnmørsposten at han vil åpne for en ny folkeavstemning når alle premissene rundt storkommunen og alternativet med å fortsette som egen kommune er på plass.

Lite nei-flertall

37,6 prosent av de stemmeberettigede i Haram deltok i fjor i folkeavstemningen om kommunereformen.

19,1 prosent av disse stemte for at Haram slår seg sammen med inntil ni andre kommuner til en storkommune. Mens rundt 80 prosent stemte for andre løsninger:

  • 29 prosent ønsket at Haram skulle fortsette som egen kommune.

  • Hele 51,9 prosent stemte for å slå seg sammen med Sandøy. Denne løsningen ble derimot ikke et alternativ, da Sandøy i stedet valgte å se mot Nye Ålesund.

Et lite flertall i Haram kommunestyre sa nei til sammenslåing med blant annet Ålesund i en storkommune.

Men dette var i vinter.

Avviser ikke folkeavstemning Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) vil at alle premissene rundt en ny storkommune, alternativt fortsette som før, er på plass. Foto: Kjell Herskedal

Siden har det blitt både vår og sommer og mye skjedd. Haram var en av 13 kommuner som ble slått sammen med nabokommuner mot flertallets vilje. Det er gjennomført en prosess som Holen Bjørdal mener kan ha endret holdningene i kommunen.

– Jeg synes Ålesund ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) har vært raus og inkluderende. Prosessen som er gjennomført etter at Haram ble tvangssammenslått har vært god. Spørsmålet er derfor om Haram fortsatt ønsker å forbli egen kommune, sier Holen Bjørdal til Sunnmørsposten.

Han er klar på at dersom Haram kommunestyre ønsker det, vil Arbeiderpartiet i en eventuelle ny regjering kommende periode reversere vedtaket. Det betyr at Haram kan fortsette som før.

– Men vi ønsker ikke å reversere dette uten videre. Det vil først skje etter initiativ fra kommunen selv, presiserer Holen Bjørdal.

– Haram bestemmer

Sunnmørsposten ba Holen Bjørdal og de andre stortingskandidatene øverst på Arbeiderpartiets liste om en kommentar til Harams situasjon under valgkampåpningen i Molde lørdag.

Alle sa det samme: Haram skal selv få bestemme. Arbeiderpartiet er klar for å oppheve vedtaket om tvangssammenslåing dersom partiet kommer i posisjon, men det vil først skje etter at Haram kommunestyre har bedt om det.

– Initiativet ligger hos Haram kommunestyre, understreker førstekandidat Else-May Botten og tredjekandidat Tove-Lise Torve.

– Det er den samme beskjeden vi har gitt til alle de tvangssammenslåtte kommunene: Ønsker de å fortsette som egen kommune må spørsmålet tas opp i kommunestyret på nytt. Arbeiderpartiet i regjering vil følge opp kommunestyrets vedtak, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Sunnmørsposten.

Folket avgjør

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram var svært skuffet etter beslutningen om tvangssammenslåing.

På Sunnmørspostens spørsmål om mulige holdningsendringer blant innbyggerne i Haram, svarer Krogsæter at han ikke har registrert at noen av kommunestyrets medlemmer har skiftet mening.

– Det blir naturligvis opp til kommunestyret, men slik jeg ser det vil det være naturlig å gjennomføre en ny folkeavstemning i Haram der vi spør innbyggerne på nytt hva de ønsker.

– Før en slik folkeavstemning må premissene være klare. Det gjelder blant annet hvilke kommuner som skal inn i den nye storkommunen og virkningene dette har på inntektssystemet til Haram om vi fortsetter som egen kommune, sier Krogsæter.

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) vil at alle premissene rundt en ny storkommune, alternativt fortsette som før, er på plass. Foto: Kjell Herskedal