Det var politiker Kirsti Dale som i slutten av mai relanserte ideen om å bygge en fjellheis fra Utstillingsplassen i Ålesund og opp til Aksla.

Les også: Busser kjører ulovlig til Fjellstua

Fylkeskommunen skeptisk

Spesielt var miljøtankegangen her viktig. Tanken var at man da ville slippe problematikken rundt det å bygge ut vegen til og parkeringen ved Fjellstua, slik at den tåler vekten av turistbussene som kjører opp dit i dag.

Nå har Møre og Romsdal fylkeskommune gitt sitt innspill i saka. Selv om de ikke har innsigelser av planfaglig karakter uttrykker de sterk skepsis til et slikt prosjekt.

Riksantikvaren orientert

– Avhengig av utformingen vil anlegget kunne endre minnet om og opplevelsen av jugendstilbygningene, som i mer en et århundre har omkranset fjellfoten med den grønne parken øverst mot fjellet, skriver de blant annet i sitt tilsvar til saka.

De påpeker også at nedre del av planområdet for heisanlegget vil bli liggende innenfor det området Riksantikvaren mener vil føre til konsekvenser for de nasjonale interessene. De har derfor orientert Riksantikvaren om saka

Landingsområdet for heisen vil også måtte settes på et område med svært avgrenset plass, i dette tilfellet like bak Fjellstua og tett ved toppen av de rehabiliterte trappene, som fra 1800-tallet har vært en egenartet Ålesunds-attraksjon.

Fylkeskommunen uttrykker forståelse for ønsket om å bygge heis opp til Aksla, og avviser ikke at dette kan tilføre byen et attraktivt element. Men at dette ikke må komme på bekostning av viktige regionale og nasjonale kulturverninteresser.

Les også: Fortsatt ulovlig å kjøre til Fjellstua med buss

Inne i fjellet

Kirsti Daler er litt forundret over fylkeskommunens tilbakemelding.

– Det må ha vært en misforståelse. Jeg bor selv i sentrum og kunne ikke drømme om å ødelegge området det er snakk om med heis. Mitt forslag har hele tiden vært at heisen skulle være inne i fjellet, men komme ut på toppen ved Aksla.

(Saka fortsetter under bildet)

Hun er også forbauset over at dette svaret har kommet så raskt.

– Dette var et oversendelsesforslag. Vi har ikke hatt saka oppe i formannskapet til behandling en gang. Dette er uansett et forslag som må diskuteres, og jeg tar imot alle gode forslag og innspill til utforming av en slik løsning.

Les også: – Sats på heis fra utstillingsplassen

Kirsti Dale sier at tanken er at heisen skal gå på inne i fjellet og ikke på utsiden. Foto: Marius Simensen