(rbnett.no): Molde: Det sier Erik Berg, som er eier av hotellkjeden Classic Norway. Kjeden har 16 hotell blant annet på Vestlandet og i Lofoten. I disse områdene er det nå flere som vil innføre en egen skatt for å finansiere fellesgoder i reiselivet, som offentlige toaletter. Innhenting av skatten kan skje gjennom at man legger på en ekstrakostnad på overnatting, eventuelt også andre reiselivsnæringer.

– Henger ikke på greip

– Jeg synes debatten er helt tøvete. Dette kan bli svært skadelig for næringa. Det er dyrt nok uansett å feriere i Norge. Vi ligger bak mange av landene i Norden når det kommer til å få folk på besøk hit. At det kommer flere nå skyldes mye en svak kronekurs. Å skulle legge på en ekstra avgift på turistene henger ikke på greip, sier Erik Berg.

Overnattingsbransjen negativ

I vårt område er det spesielt Rauma og Eide kommune turistene besøker, med attraksjoner som Trollstigen, Trollveggen og Atlanterhavsvegen. I mandagens utgave av Romsdals Budstikke kunne man lese at ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad, var negativ til forslaget om turistskatt. Ordføreren i Eide, Egil Strand, var ikke like avvisende. Representanter for overnattingsbransjen Budstikka har snakket med i de aktuelle områdene er derimot samstemte i sitt syn på saka.

– Redd det blir for dyrt

Ola-Elias Åndal er direktør på Grand Hotel Bellevue på Åndalsnes. Han er enig med ordføreren i kommunen.

– Dette håper jeg ikke skjer. Vi må huske at vi får en økt omsetning og tjener på turismen. Da får vi heller ordne dette på en annen måte. Jeg tror ikke løsninga bør være å legge på ekstra utgifter på turistene. Det kan bli for dyrt å feriere i Norge, sier Ola-Elias Åndal.

– Helt imot

Mange av turistene som kommer for å oppleve Atlanterhavsvegen overnatter i Bud. Marianne Larsen, som er daglig leder på Bud Camping Pluscamp, er negativ til forslaget.

– Dette forslaget synes jeg ikke noe om. Det må bli mer opp til staten å skulle greie å fjerne søppel og så videre. Også vi som driver campingplasser har store utgifter knyttet til søppel. Det er nok avgifter for dem som kommer fra før. Dette er jeg helt imot, sier Marianne Larsen.

– Sparker bein under næringa

Slitasjen turismen fører til på naturen i Lofoten har vært sentralt i denne debatten. Erik Bergs Classic Norway har hotell blant annet i Kabelvåg og Henningsvær.

– Synes du ikke det er et problem med søppelet og lukta som folk forteller om?

– Når det gjelder den påståtte forsøplinga, så må dette løses på en annen måte og ikke bare gjennom en lettvint løsning som denne. Jeg vil minne om at samtlige politiske partier så langt har vært enige om at turistnæringa er den næringa som kan erstatte framtidige bortfall fra petroleumsindustrien. Da kan vi ikke nå sparke bein under ei næring som for tida har marginal økonomi, sier Erik Berg.

Saka ble først publisert på rbnett.no.