Møre og Romsdal Høyre har de siste dagene drevet valgkamp på sykkel, og har syklet gjennom den nye storkommunen fra Sandøy, gjennom Haram og Ørskog og Skodje. Tirsdag ettermiddag gjensto bare "sjarmøretappen" fra Moa til sentrum.

Statsråd Jan Tore Sanner fikk overlevert tights og t-skjorte fra de lokale representantene, og dermed var det bare å sette seg på sykkelen for statsråden. Som ikke sykler så mye til vanlig, men som holder seg i form på annet vis:

– Jeg går mye trapper. Det blir nok rundt 30 etasjer hver dag. Jeg tar aldri heis, sier han.

– Størrelse betyr noe

– Er det Moa som blir  sentrum for den nye kommunen, eller bysentrum?

– Det tør jeg ikke legge meg borti. Det er jeg sikker på at kloke politikere og andre får finne ut av. Men bysentrum er jo helt spesielt.

– Men Moa blir vel et knutepunkt i den nye kommunen?

– Det er det jo også i dag. Moa er Moa, og sentrum er sentrum, og det blir det også i framtida, sier Sanner.

Han sier at nye Ålesund kommune, sammen med Molde, vil bli en stor kommune og et viktig knutepunkt i Møre og Romsdal.

– Det blir viktig både når det gjelder å utvikle tjenester og infrastruktur, og i konkurranse med andre kommuner. Størrelse betyr noe når man skal konkurrere om midler fra staten, sier Sanner.

Vil ikke reversere Haram-tvang

Arbeiderpartiet har åpnet for at Haram, som skal tvinges inn i den nye kommunen, kan få slippe dersom kommunestyret ber om det.

Det mener Sanner er uklokt.

Høyre åpner altså ikke opp for å reversere vedtaket om tvang.

– Hva med Sula og Giske? Noen mener det er rart at Haram tvinges, mens de slipper?

– Det er mange som kommer til meg og spør "hvorfor er ikke den eller den med". Nå har vi 111 kommuner som går sammen i løper av tre år, det synes jeg er mye. Så er jeg sikker på at det kan bli flere etter hvert.

– Haram gjør en flott jobb

– Jeg har klar respekt for det Haram bestemmer seg for. Men de gjør en flott jobb i styringsgruppa og i utvalgene i dag, sier Harstad.

– Det viktigste vi kan gjøre, er å synliggjøre hva vi får til i den nye kommunen. At vi får pengene vi har søkt om nå er positivt, slik at vi kan få landet positive effekter av sammenslåingen tidlig, sier Tennfjord, og sikter da til de fem millioner kronene statsråden hadde med seg til bredbånd og sykkelveg i den nye kommunen.