Det var 14. juli at namsmannen ifølge med barnevernet og politiet hentet ut dattera fra Spjelkavik kirke, altså tre dager etter at Bøen og Midttømme møtte i kirka og fortalte at dattera med stor sannsynlighet ville bli hentet ut innen kort tid. I tiden etter uttalte biskopen og politimesteren seg i media, blant annet i Vårt Land, i NRK og her i Sunnmørsposten.

Rolleblanding

På Dagsnytt 18 20. juli argumenterte Midttømme med at alle rettslige muligheter var utprøvd, og dermed kunne ikke kirka gi fortsatt asyl.

Biskop Mora er spesielt kritisk til Ingeborg Midttømmes uttalelser etter at kirkeasylet ble avsluttet. Foto: Staale Wattø

Men da dattera ble hentet ut forelå det en anke til Høyesterett om utsettelse av tvangsfullbyrdelse i utleveringssaken for dattera.

– Det er ikke riktig at alle rettsmidler var utprøvd slik biskop og politimesteren sier. Etter det jeg kjenner til har verken politimester eller biskop innsyn i saka eller formell myndighet over rettsinstansene, og det virker for meg som de blander sine roller med personlige interesser. For meg er dette nok et eksempel på at instansene ikke bryr seg om barnets beste eller rettigheter. Det oppleves som nok et overgrep, sier mora.

– Hadde man avventet utsendelsen, er jeg av den oppfatning at saka mest sannsynlig hadde fått et annet utfall om bevisene som tidligere ikke er framlagt for norsk rett, likevel hadde fått mulighet til å bli tatt til etterretning. At man ikke kunne vente de siste dagene til det forelå en endelig beslutning, oppleves for meg, vår familie og venner som uforståelig. Politimester og biskop kunne ikke hatt kjennskap til rettslig resultat da de møtte opp i Spjelkavik kirke 11. juli, sier mora.

Tvang?

– Jeg hadde forventet mer av biskopen som har uttalt seg galt på mine vegne. Jeg hadde ikke noe valg da instansene kom for å hente dattera vår. Det opplevdes absolutt som tvang, men der og da skjønte jeg konsekvensene hvis jeg ikke samarbeidet. Å sende dattera vår ut av landet er det verste som kunne ha skjedd henne.

Politimester Bøen har tidligere kalt saka ei barnefordelingssak – og mor oppfatter det slik at Midttømme har uttrykt at det saka er ei barnevernssak.

– Uttalelsene til biskopen blir framstilt på en slik måte at denne saka kan oppfattes som en barnevernssak, og slik jeg oppfatter det, bagatelliseres. Biskopens og politimesterens uttalelser er uriktige, kan misoppfattes og kan samtidig medføre at jeg som mor stilles i et dårlig lys. Dette er svært uheldig.

Både biskop Ingeborg Midttømme og politimester Ingar Bøen har blitt sendt alle uttalelsene fra mor, og har gjennom Møre bispedømme og Møre og Romsdal politidistrikt avslått å kommentere.