Det er ikke godt å si om Harald Setsaas (73) skrøner eller snakker sant, der han sitter med sola i ryggen på dekk og gliser. Sammen med fire andre godt voksne karer er han på tur sørover langs kysten med seilskuta «Anne Margrethe».

93-åringer mister aldri strikkedilla

– Vi ankom Ålesund natt til mandag og var i grunnen på veg å dra videre da du dukka opp. Planen er først et stopp i Florø i natt, så Bergen på tirsdag. Målet er Haugesund og Sildajazz, sier en anna av karene, Peter Setsaas (72).

– Med unntak av skipperen - som er fra Kristiansund, kommer alle fra Trondheim. Det var også der turen starta, legger han til.

Restaurert og ombygd skute

Skuta de reiser med, hardangerjakta «Anne Margrethe» fra 1881, var opprinnelig i bruk som lastebåt og frakta blant anna salt.

– Da vi overtok den i 1980 var den heilt forfalt, men se på den nå! Ombygd og restaurert til den reineste luksusbåten, sier karene, ikke reint lite stolte. Seilskuta er organisert som aksjeselskap, og når eierne ikke bruker den selv, leies den ut som turbåt med mannskap.

Guttetur

Kvintetten forteller at bridge er ei stor, felles interesse. Videre får vi vite at de har vært på ei lang rekke turer sammen opp gjennom, nettopp med «Anne Margrethe».

– Til Gdansk i Polen og til Skottland, for å nevne noen. Før denne turen, i år altså, har vi blant anna vært i Geiranger med den, forteller Peter Setsaas.

– Vi sier vi er på livets siste guttetur, men da jeg nevnte det for kona, falt det ikke akkurat i god jord.

– Hva sa hun?

– Hun sa «kiss my ass!», sier Setsaas. Selv om kommentaren tydelig er godt kjent fra før blir den belønna på det vi godt kan tenke oss er beste vis i denne gjengen:

Med Frydefull gapskratt.

Superyacht i ny drakt

Intervjuet er ikke før over før følget setter kurs videre med den 136 år gamle seilskuta. Foto: Line Helgesen
Da dagens eiere tok over «Anne Margrethe» i 1980 var den etter sigende heilt forfalt. Slik er det ikke lenger. Foto: Line Helgesen