Presis klokka 13.00 lørdag klappet ” Kjempemoro”, en Clipper 40, til hjemmekai i Juliebøen. Der ventet en behørig velkomst, med både ballonger og en feststemt velkomstkomité bestående av familie og venner. Den siste lille etappen på sjøen ble også ledsaget av en mindre konvoi. Og med det var «ekspedisjon 012» over. En ferd som faktisk oppsto som følger av kongelig inspirasjon.

– Vi hadde en drøm ifra den dagen kongen og dronninga kom med” knarren” inn fra Valderøya på sin sølvbryllupsreise, var det vel. Og da tenkte vi at dersom vi var oppegående når vi passerte 50 år, så skulle vi ta oss en lang tur, mimrer skipper André Hammer.

Til Istanbul

Og en lang tur ble det. Mange år etter den kongelige seilasen, kastet skipper Hammer og kona loss fra Juliebøen. 2. påskedag 2012 satte de kursen for Istanbul. Ferden gikk langs hele norskekysten, over til Skagerak, inn Kiel-kanalen og til Amsterdam.

På sjøen et halvt år

Første del av ”ekspedisjon 012” varte et halvt år, og opplevelsene var mange.

Skipper Hammer sier at de etter seks måneder om bord satte igjen båten i Tyrkia.

100 euro i strøm

– Vi satte igjen båten der, og fløy hjem høsten 2012. Da betalte vi 300 euro i depositum for strøm. Da vi kom tilbake sommeren etter, hadde vi brukt bare 200. Men resten var umulig å få igjen. Så da tok jeg med meg nøkkelen til strømboksen, ler Hammer og legger til:

–Så kjenner du noen som er interessert i 100 euro i strøm nede i Tyrkia så er det bare å si fra. Nøkkelen har jeg fortsatt, ler han.

Ekspedisjonen fortsatte året etter.

– De har også kjørt mange etapper, sier Hammer.

Å leve mer

På disse fem årene har båten tilbakelagt intet mindre enn 9.000 nautiske mil, ifølge den håndskrevne loggen. Og Hammer og fruen har vært nesten et helt år sammenhengende om bord.

Men hva er vitsen med en slik tur?

– Poenget har vært å leve litt mer, og kave litt mindre. En livsgledeseilas. Kanskje kan vi inspirere andre? Det er mange båter på Sunnmøre, men få av de å se på Donau, sier Hammer og slår fast:

– Nå har jeg jobbet siden jeg var 17 år, og det er fint å kunne nyte litt. Og jeg må si at det har vært litt av et eventyr å kunne oppleve dette sammen med kona. Dette er noe også andre kan få til. Alt er fullt mulig, sier Hammer.

«Kjempemoro» tilbake i kjente farvann etter fem år, og skipper Hammer hilser på gamle kjente. Foto: Jostein Håland