Tre etasjer opp slitte trappetrinn omgitt av triste, grå murvegger. Videre inn ei knirkete dør som skriker etter noen nye strøk med lakk, og gjennom en kronglete gang: Her har Mette Aaram Ringstad installert seg på sitt nye kontor, og hun er alt annet enn trist.

– Jeg har blitt tatt veldig godt imot! Men det er klart, ny jobb, det er mye å sette seg inn i, sier hun.

Formidler

Den nye biblioteksjefen har ganske variert bakgrunn.

– Først jobbet jeg med eksportmarkedsføring og regnskap. I 1994 skifta jeg beite og studerte journalistikk, og jobbet noen år i Sunnmørsposten, Sulaposten og som frilanser, ramser hun opp.

Før hun bygde på med enda mer utdanning og blei lærer.

– Så dette blir det fjerde yrket mitt! Det blir spennende. Jeg får nok aldri noen gullklokke noen plass, da må jeg jo jobbe til jeg er 80, sier hun og ler.

– Jeg tenker at jobben her er beslekta med det jeg har gjort tidligere. Jeg har jobbet med kunnskapsformidling. Det skal jeg også jobbe med nå også.

– Kontroversielt

Det er ikke heilt ukontroversielt å ansette en biblioteksjef uten bibliotekarerfaring.

– Jeg har skjønt at det er kontroversielt i bibliotekmiljøet. men jeg kan ikke tenke så mye på det. Jeg har søkt på ei stilling, og takka ja, sier hun.

– Her er mange flinke fagpersoner på huset som kan ivareta de arbeidsoppgavene. Min jobb er ikke å være bibliotekar, men å legge til rette for utvikling.

Snapchat? – Kanskje kommer biblioteket på Snapchat? Det vet jeg ikke, men jeg tenker at det å utvikle sosiale medier blir en viktig del av jobben min, sier Mette Aaram Ringstad. Foto: Staale Wattø

Blant annet står sosiale medier på agendaen.

– Jeg har lyst til å gjøre alle de gode aktivitetene her enda mer kjent. Og da er det er ikke sikkert at ei annonse i Sunnmørsposten er tingen, sier hun.

– Ikke for å være frekk! legger hun raskt til.

«Framtidas bibliotek»

Medie- og kommunikasjonsbakgrunn var noe kommunen etterspurte i annonsen. Noen som skal være med og «utvikle framtidas bibliotek». For et bibliotek er ikke bare et sted for å lese bøker – men også debattarena og møteplass.

Her setter imidlertid utdaterte lokaler sine begrensninger. Hun drømmer om noe nytt og moderne.

– Ta bibliotekene i Drammen og Tromsø, de har fått nye lokaler og da eksploderte besøkstalla. Vi kunne for eksempel fått ei god ungdomsavdeling, der man kan gjøre lekser, med kafétilbud og gamingavdeling, sier hun, og fortsetter å ramse opp forslag: En liten kinosal for visning av smal film, en flyttbar scene for forfatterforedrag og musikk, kursavdeling,..

– Du vet at du jobber i en ROBEK-kommune?

– Hehe, ja. Dette er drømmescenarioet. Men jeg håper biblioteket får komme på Sørsida. Enn så lenge må vi gjøre det beste ut av dagens lokaler.

Påkjørt – av sin egen hund

Ble påkjørt av hunden sin: Da Mette Aaram Ringstad, den gang journalist i Sunnmørsposten, blei påkjørt av sin egen dalmatiner, fikk hun sine «five minutes of fame». Arkivfoto

Det er ikke bare som journalist Ringstad har erfaring som formidler: I 1996 havnet hun selv i spaltene til Sunnmørsposten – og flere andre aviser. Etter å ha blitt påkjørt av sin egen hund! Historia er for god til å ikke nevnes på nytt, når vi intervjuer Ringstad 21 år seinere.

– Jeg hadde ikke på håndbrekket, men bilen sto parkert i andregir på en ganske flat plass, forteller hun.

Da dalmatineren hoppet fram i forsettet, satte den samtidig bilen i fri.

Ringstad havnet i skvis mellom bil og husvegg, og måtte på sjukehus. Men stille opp i avisa gjorde hun.

– Så fikk folk seg en god latter!