– Ja, her jobbes det hardt ja, utbrøt statsministeren idet hun kom inn i det som skal bli den nye, samlokaliserte operasjonssentralen for politiet i Møre og Romsdal.

Statsminister Erna Solberg (H) er i Møre og Romsdal. Tirsdag formiddag var hun først i Molde, før turen gikk rett til Ålesund der et besøk på politistasjonen sto først på programmet.

Samlokaliseres

Samlokalisering av nødsentralene er en del av regjeringens politireform.

Fra 27. september skal politiet for hele det nye politidistriktet styres herfra. Og i november flytter 110-sentralen etter.

– Vi har store forventninger til dette her. Herfra skal vi styre beredskap for fjord og fjell i et langstrakt distrikt som også har store naturutfordringer, sa fungerende politimester Ingmar Farstad.

–  I dag sitter to operasjonsledere i Ålesund, og to i Kristiansund. Her blir det oppunder 50 ansatte, med 5-6 i snitt på vakt samtidig, sa politioverbetjent Magne Tjønnøy.

Brann også

– Vi er litt spente på å bli samboere. Det er to kulturer som flytter sammen, men vi føler at vi har et godt samarbeid, sier brannsjef Geir Thorsen.

– Viktig i en krisesituasjon

Etter en omvisning i lokalene sa Erna Solberg at dette var flott å se.

– Bygningsmessig er det flott at de får til dette, men det som er aller viktigst nå som vi skal samlokalisere at vi får plass til de nye operasjonssentralene, at de får gode arbeidsforhold. Dette er kjernen i den delen av reformen som går på bererdksap. Kravene er at det er flere tilstede. Det skal ikke være som 22. juli, da det var en person på jobb i Buskerud, her skal det sitte fem til seks personer, sier Solberg.

Erna Solberg er i full gang med valgkampen, og på besøk i Ålesund sto politireform på dagsorden. Her med fungerende politimester Ingmar Farstad, brannsjef Geir Thorsen og Høyre-representantene Helge Orten og Marianne Synnes. Foto: Marius Simensen

– Hvorfor er samlokalisering viktig?

– Det er viktig i en krisesituasjon, men også i mange hverdagssituasjoner der brann og politi må ha kontakt, sier statsministeren.

Helse blir på Åse

Helse Møre og Romsdal har valgt å etablere sin AMK-sentral i tilknytning til sjukehuset på Åse.

- Det er en litt annen bit. Helse har vært veldig bekymra for særlig felles nødnummer, at den som tar telefonen ikke har medisinfaglig bakgrunn. Der må AMK også være godt integrert på sjukehuset, så man må vurdere om det er bedre eller dårligere å flytte dem ut, sier Solberg.

- Helse må ikke inn, men det vil være en fordel at personer fra helse er tilstede her og bidrar.