Han forteller til Sunnmørsposten at Arbeiderpartiet vil reformere skolehelsetjenesten som en del av en 10-punktsplan for å bedre psykisk helse blant unge.

– Alle som har gått på skole kan nok huske at det kun var åpent hos helsesøster et par timer i uka, sier Bjørdal.

– Vi anerkjenner skolehelsetjenestens betydning, og den må være tilgjengelig for de unge når de trenger den.

Nye arenaer

Han forteller at det er mer viktig enn før å være tilgjengelig.

– Det handler blant annet om å inkludere flere menn og minoritetsspråklige, forteller han. – Vi ønsker en økt satsing på helsetjenester i sosiale medier, for å være mer tilgjengelig for unge, sier han og trekker fram Snapchat-kontoen «Helsesista», som drives av Tale Maria Krohn Engvik fra Ålesund, som inspirerende for satsingen.

– Vi vil også teste egne helsestasjoner for gutter i enkelte kommuner.

Tiltak mot mobbing

I 10-punktsplanen til Arbeiderpartiet er første punkt å sørge for at skolen er en trygg og sosial arena som er fri for mobbing.

– Mobbing er et problem som er umulig å løse med et enkelt politisk vedtak, sier Holen Bjørdal. – Vi vil ha beredskapsteam mot mobbing i alle kommuner, og at organisasjoner som arbeider med mobbing får støtte.

Gratis fastlege

Et annet punkt i 10-puntksplanen går ut på å gi unge under 18 år gratis fastlege. – Det kan være mange personlige grunner til at unge ønsker å snakke med en lege og ikke en helsesøster, sier Holen Bjørdal. – Ungdom må kunne gå til legen uten at foreldrene får vite det, sier han og viser til spørsmål om alkoholmisbruk og vold i hjemmet. – Unge må slippe å spørre foreldre om egenandelspenger i slike situasjoner.

En slik reform vil koste mye penger, og nøyaktig hvor mye vet ikke Holen Bjørdal enda: – Nøyaktig hvor mye må vi se på i handlingsrommet i statsbudsjettet. Men vi har et større handlingsrom enn dagens regjering fordi vi ikke prioriterer å gi skattekutt, sier stortingsrepresentanten.