Johannessen viser til et intervju med statsminister Erna Solberg på smp.no tirsdag i forbindelse hennes besøk hos ekteparet Marie (91) og Einar Ertresvåg (93) på Hatlane omsorgssenter.

I fire måneder måtte ekteparet Ertresvåg mot sin vilje bo flere kilometer fra hverandre. Etter mye skriverier i Sunnmørsposten fikk Einar Ertresvåg til slutt flytte til samme omsorgssenter som kona.

Ingen nasjonal standard

Under kaffebesøket med Ertresvågs sier Solberg at Høyre ikke ønsker noen nasjonal standard for at eldre par skal kunne flytte sammen – såkalt kjærlighetsgaranti – men at det er opp til kommunene å lage slike garantier.

Solberg mener videre at det er blitt en liten sovepute for kommunene at de kan hente vedlikeholdspenger fra staten istedenfor å bruke dem til å bygge flere sjukeheimsplasser.

– Høyre styrer ikke Ålesund

Hun sier også at Høyre vet veldig mye hva Arbeiderpartiet egentlig ikke vet hva er og at Ap ikke har skikkelige svar.

Når det gjelder den konkrete saken til Ertresvåg, viser Solberg til at det ikke er de som styrer i Ålesund.

Svein-Rune Johannessen reagerer på Solbergs uttalelser.

Johannessen reagerer

– De har styrt i Ålesund i 16 år uten å få dette på plass. Vi tar ansvar for helse- og sosialpolitikken gjennom det flertallet vi har. For to år siden innførte jeg som leder for helse- og velferd en rutine overfor kommunalsjef Liv Stette der vi har møte hver måned før utvalgsmøtene.

– Her drøfter vi ulike saker pluss saker som skal opp på helse- og velferdsmøtene. Vi har fått på plass oversikt, garanti og har løpende oversikt over administrative tjenester, påpeker han overfor Sunnmørsposten.

Ålesund har samboergaranti

– Da saken til Ertresvåg kom opp fikk jeg klar tilbakemelding om at tildelingskontoret jobbet med dette. Videre at vi skulle få endringer i forskriftene for rett til opphold til heldøgns omsorg i institusjon der vi fikk inn samboergaranti. Vi har fått på plass en garanti når begge ønsker sykehjem og den andre har behov for helse- og omsorgstjenester, men ikke når ene ektefellen er helt frisk.

Så sier Erna at det ikke er de som styrer Ålesund. Det er riktig. Nå har vi fått dette på plass.

Men jeg skulle ønske at tildelingskontoret hadde funnet en løsning litt tidligere for ekteparet Ertresvåg, sier Johannessen.

– Sannsynligvis hadde denne saken blitt løst uavhengig om pårørende tok kontakt med avisa. Dessverre er det ofte dødsfall som gjør at en plass blir ledig.

Trenger flere plasser

– Erna har faktisk styrt i 16 år og vi har ikke netto økning i sjukeheimsplassene. Jeg skulle ønske at Ålesund kommune hadde flere sjukeheimsplasser.

Ukentlig har kommunen inntaksmøte der det blir vurdert hvem som har behov for hva. Hvis det er behov for sjukeheimsplass, skal vedkommende få vedtak om det selv om det ikke er plass. I mellomtiden skal de få kompletterende tilbud.

Må ut av Robek

– Vi trenger flere heldøgnsplasser og spesielt flere plasser i bokollektiv. Det klarer vi ikke før vi er ute av Robek.

– Ålesund har hatt underskudd i økonomien fire år på rad før det ble tatt grep. Nå må vi bruke fire år på å rette det.

– Vi ligger faktisk en god del foran planen. 145 millioner kroner skulle betales ut av Robek. Vi har betalt tilbake 89 millioner av underskuddet og i tillegg satt av 19 millioner i et investeringsfond. Vi mangler 56 millioner kroner før vi er friskmeldt, sier Svein-Rune Johannessen.

oversikt: –Kommunen har til enhver tid oversikt. Det skal fattes vedtak selv om det ikke er plass på sjukeheim, sier leder for helse- og velferd, Svein Rune Johannessen (Ap). Foto: Arkivfoto: Staale Wattø