Rektor ved Åse barneskole, Vigdis Rønning, forteller at de ansatte på skolen forsøker å møte både de nye barna og deres foreldre på en god måte, allerede fra innskriving.

– Det kan ta tid å føle seg trygg. Vi bruker mye tid på å bli kjent med foreldrene til barna som begynner på skolen i disse dager, forteller hun.

– Dialog og samarbeid gjør det hele mye lettere, sier hun.

– Vis at du bryr deg!

Rektoren forteller til Sunnmørsposten at selv om de begynte allerede i februar med å knytte bånd til de nye foreldrene, så kan det skje at nye flytter til området.

– Vi bruker ekstra tid på foreldrene da, men de har også et ansvar for å ta kontakt med oss, sier Rønning.

– Det er også viktig at foreldre tar seg til å bli kjent med andre foreldre i klassen. Det kan gjøre at foreldrene blir trygge på hverandre, sier Rønning.

Legging er en annen faktor Rønning mener er viktig i en ny skolehverdag.

– Det er viktig å få gode rutiner på dette, og også få gode rutiner på det å stå opp om morgenen, slik at barnet ikke kommer på skolen etter en hektisk morgen.

Viktig å være positiv

Rektoren vedkjenner at det noen ganger kan ta litt tid før barn føler seg helt trygge og kjente på skolemiljøet.

– De må få den tiden, og det går seg til, mener Rønning.

– Foreldre må vite at vi tar dette ansvaret alvorlig.

Mat og utstyr

– Det er viktig at barna får i seg mat enten hjemme før skolen

eller at de har med frokost til SFO før skolen begynner, sier Rønning, som legger til at selv om de oppfordrer til å ligge unna søte pålegg så legger de ingen føringer for hva barna skal spise.

– Det er veldig forskjellig hva barn liker, sier rektoren.

– Å få sin første skolesekk kan være fristende for mange barn å fylle med ting og tang som skal vises fram til sine ny venner på skolen. Dette er viktig å unngå, mener Rønning.

– Det er viktig at foreldrene vet at i sekken skal det kun være ting som skal brukes på skolen.

– En sekk skal ikke være full av bamser og kosedyr, men være utrustet til en skoledag med skriving, skolearbeid og andre aktiviteter, avslutter Rønning.

Volda-professor: – Alt trenger ikke være perfekt fra dag én