I dag kom en ny bok om Sylvi Listhaug. En uautorisert biografi av Bergens Tidende kommentator Mathias Fischer.

– For Listhaug er det viktigere å vinne debattene enn å få vedtatt sine saker i Stortinget, sa Fischer under presentasjonen av boken.

Hans observasjon er dagsaktuell. Denne uka har Listhaug vært i nærmest munnhoggeri med KrF-leder Knut Arild Hareide. Under en debatt i NRKs Politisk kvarter, gikk hun ut og hevdet Hareide «sleiker imamer opp etter ryggen». Det har vakt kraftige reaksjoner i KrF.

Fylkeslederen i Møre og Romsdal mener Listhaug med dette flytter den politiske debatten ned på et lavmål.

– Dette bygger ikke tillit. Det er et lavmål i debatten, sier Tore Johan Øvstebø.

(Saka fortsetter under bildet)

I går gikk også statsminister Erna Solberg ut og tok avstand fra Listhaugs språkbruk i debatten med Hareide.

– Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp og som ikke tilhører den typen retorikk som vi bør ha i forhold til hverandre, sier Solberg til NRK

– Det var en opphetet debatt. Jeg ble også litt mer hissig enn vanlig, skriver Listhaug i en epost til Aftenposten.

En rekke fylkesleder i KrF har reagert på Listhaugs karakteristikk. Øvstebø mener kampen om de kristne velgerne ligger bak Listhaugs utspill.

– Det er nok en strategi for å prøve vinne kristne velgere. Jeg tror dette bidrar til å vise fram de forskjellene som er mellom KrF og Frp, sier Øvstebø.

Hagen Frp

Forfatteren av boka «Kors på halsen» mener Listhaug ønsker seg et Frp mer likt det som Carl I. Hagen bygget opp og at hennes konfronterende linje må sees i lys av det.

– Listhaug fikk sitt politiske gjennombrudd under jordbruksoppgjøret i 2014. Hun gikk da i full klinsjs med bøndene. Partiet skjønte da at de kunne fronte sine primærstandpunkter selv om de satt i regjering, påpeker Fischer. Som tror mange i Høyre misliker alt fokuset på Listhaug.

– Det er åpenbart at folk i Høyre og i regjering ikke liker at hun får så mye oppmerksomhet, og at hun fremstår på den måten hun gjør på vegne av regjeringen, tror Fischer.