Sylvi Listhaug ble tirsdag den siste i rekka av politikere som inviterte pressen med seg om bord i en fiskebåt på Sunnmøre, da hun besøkte Strand rederi i Ålesund.

PR-rådgiver Hans-Christian Vadseth, First House Foto: First House

Politikere avfotografert hjelmer og arbeidssko - og kanskje til og med arbeidsdress - er et vanlig syn i valgkampen - og det er selvsagt ikke tilfeldig.

– Det er faktisk veldig naturlig, sier PR-rådgiver Hans-Christian Vadseth i First House.

Havrommet

– For det første så er havrommet et av de store temaene når det snakkes om norsk vekst. Og det er få steder du ser dette så tydelig som på Sunnmøre, sier Vadseth.

Fiskebåter er en ting - men alt det marine på Sunnmøre gir politikerne en god ramme for å snakke om et takknemlig politisk område.

Viktig fylke

– For det andre så er Møre og Romsdal et fylke som i miniatyr forteller om spenninger i det nasjonale valget i år. Akkurat nå viste den siste målinga nærmest dødt løp mellom Frp, Høyre og Sp. Da handler det om kampen om det siste mandatet, sier Vadseth.

Dersom Frp og Høyre får to mandater hver og Sp ett, kan det være en indikator for hvordan det går nasjonalt. Kaprer Sp to mandater - kan det indikere regjeringsskifte.

– Jeg tror Møre og Romsdal vil være ett av de fylka som får mest rikspolitikerbesøk i denne valgkampen, sier rådgiveren.

– Dermed henger de to tingene sammen.  Havrommet som fenomen, sammen med viktigheten av Møre og romsdal som fylke.

Suksesshistorie

Ingenting som skjer i valgkampen er tilfeldig nå, mener han. Partiene tenker nøye gjennom både hvor de er, hvilke bildemuligheter de kan få utav det, og hva slags mulighet de har til å sende spesifikke budskap.

– Hvorfor er det takknemlig å snakke om dette for politikerne?

– Fordi det sunnmørske maritime er en suksesshistorie. For regjeringen er det viktig å snakke om suksesser de kan ta æra for. For opposisjonen blir det en god anledning til å snakke om mulighetene de mener regjeringen ikke har utnytta, og som ei ny regjering vil kunne gjøre bedre, sier han.

Erna Erna Solberg besøkte nylig Fiskerstrand verft. Foto: Marius Simensen
Hans-Christian Vadseth, First House Foto: First House