Onsdag formiddag legger Arbeiderpartiet fram sin 18 skoleløfter. 2000 nye lærere i skolen, utover de 1000 nye som er nødvendig av hensyn til økt elevtall, er et av løftene partiet kommer med dersom de får regjeringsmakt.

- Ungdomsskolen er blitt en for ensidig forberedelse til studiespesialisering og for lite rettet mot yrkesfag, mener Bjørdal.

Aps Fredric Holen Bjørdal vil ha styrking av de praktiske fagene i skolen. Ap legger nå fram 18 tiltak for å bedre skolen.

Det har lenge pågått en debatt om styrking av de praktiske fagene i skolen. Bjørdal og Ap mener nå at kreativitet er en egenskap som må vektlegges sterkere.

- Kreativitet må bli sett på som en grunnleggende ferdighet, og vi må ta i bruk nye undervisningsmetoder som er mer praktisk orientert, mener han.

Bjørdal mener norsk ungdom i dag opplever mindre øving i praktiske ferdigheter i hjemmet, og at det gjør behovet for en slik reform større.

-Det var mer tradisjon for dette tidligere, derfor må vi ha en skole som også dyrker det praktiske.

En lese, skrive og regnegaranti, kvalitet og kompetanse i barnehagen og refolrm av SFO er de tre øverste punktene i Ap satsing på skoile.

I tilllegg til 3000 nye lærere, vil Ap ha nye yrkesgrupper inn i skolen.

-Det må bli en naturlig del av opplæringen at elevene besøker en byggeplass, en industriarbeidsplass eller et serviceyrke.  De må bli kjent med det de kanskje skal utdanne seg til, sier Bjørdal.

Dette er Aps skoleløfter:

- En lese, skrive og regnegaranti

- Innføre en bemanningsnorm som sikrer bedre kvalitet i barnehagen.

- Gjøre SFO til en aktivitetsskole

- Gi kommunene penger til 2000 lærerårsverk uitover de 1000 som trengs for å dekke inn økte elevtall

- Fjerne unødig byråkrati

- Åpne for flere yrkesgrupper i skolen.

- Fortsette satsingen på etter- og videreutdanning

- Innføre nasjonal bemanningsnorm for skolehelsetjeneste

- Sette psykisk helse på pensum

- Styrke praktisk læring og innføre koding i fagene og styrke lærernes datakunnskap