Dette er betennelsestilstander som kan drive nye autoimmune prosesser som psoriasis, forklarer hudlege, forsker og seksjonsoverlege ved hudavdelinga på Haukeland universitetssykehus, Kåre Steinar Tveit til Sunnmørsposten.

Han har allerede prøvd det nye preparatet fra Arctic Nutrition på fem pasienter som er hardt rammet av psoriasis.

Hudlegens klare inntrykk er at dette har effekt så langt.

Testes ut på 60 pasienter

Nå skal Tveit lede et forskningsprosjekt som settes i gang i september. Psoriasismedisinen fra Arctic Nutrition skal testes ut på 60 pasienter ved Haukeland universitetssykehus for å se hvordan medikamentet oppfører seg i kroppen.

Pasientene skal ta preparatet i 32 uker. Halvparten blir gjenstand for en blindtest.

– Verken jeg eller pasientene vet hvem som får psoriasismedisin og hvem som får luremedisin, sier Tveit.

Kan gi mange en ny hverdag

– Det nye nye preparatet kan komme til å gi veldig mange mennesker en ny hverdag. Dessuten opplever jeg det veldig meningsfullt å være med på et slikt arbeid, sier han.

– Snilt og ufarlig

Om det nå viser seg at preparatet har tilstrekkelig effekt kan dette bli et reelt og godt tilllegg til øvrige legemiddel mot psoriasis. Hvis dette fungerer får vi det snilleste, mest ufarlige legemiddelet for psoriasispasienter. Skadeeffekten av preparatet er helt ukomplisert.

Alle andre legemiddel har bivirkninger. Cellegifter kan skade lever, nyre, beinmarg og krever hyppige blodprøver – noe som gir en merkostnad på 50.-100.000 kroner, påpeker han.

Også andre sjukdommer

– Den gode effekten av psoriasismedikamentet gjør at jeg er blitt såpass nysgjerrig at jeg tror også at det har effekt på følgesjukdommene ved psoriasis – betennelsestilstander som foregår i kroppens indre organer som gir større risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag osv. Jeg tror preparatet vil ha spennende og gunstig effekt på noen av disse følgesykdommene. Vi har etablert et tverrfaglig team som kommer til å sørge for at det blir tatt mange ulike prøver for å kartlegge effekten, og også se på mer forebyggende effekt med tanke på hjerte- og karsykdommer, sier Tveit.