Sigurd Eriksen bytter ut et lys og retter litt på rosene som står foran konas gravstein. Birgit Eriksens urne var den første som ble satt ned på den nye urnelunden på Moa.

Naturlig

– Hun hadde vært alvorlig syk lenge, og vi visste at det nærmet seg slutten. Vi snakket sjølsagt også om begravelsen, forteller Sigurd Eriksen.

Da Birgit leste i avisa at det skulle anlegges en urnelund ved Spjelkavik kirke, kom ønsket om å få sitt siste hvilested akkurat der.

– For oss var det også veldig naturlig fordi vi har et nært forhold til kirka og denne menigheten, sier Sigurd Eriksen.

Fredelig oase

– Vi håper folk vil bruke dette stedet som kommer til å bli en fredelig oase midt i et hektisk kjøpesenterområde, sier kirkeverge Svein-Rune Johannessen. Han synes også at urnelunden har blitt et vakkert sted som han tror vil bli en berikelse for hele bydelen.

Urnelunden har plass for inntil 2.000 urner som skal ha en gravstein. I tillegg er det laget til et eget område med plass til 300 urner uten gravsteiner.

– Her skal det settes opp minneplater med avdødes navn, fødsels- og dødsdato. Det er også muligheter for å sette ned en blomsterbukett eller et lys foran veggen med minneplatene.

Mange har ønsket seg en slik minnelund, forteller kirkevergen. Det er ikke alle som har pårørende som har mulighet til å stelle et gravsted.

Urnelunden er også livssynsnøytral og uten religiøse symboler.

Flere kremasjoner

Svein-Rune Johannessen er spent på om urnelunden på Moa vil få innvirkning på antallet kremasjoner i Ålesund.

– I de ytre bydelene er det 70 prosent kremasjoner, mens det bare er 20 prosent i de indre bydelene der det også bor mest folk. Det har sjølsagt sammenheng med at det er langt fra de ytre bydelene og helt inn til Hatleholen der vi har kistegraver, men det har også noe med tradisjoner å gjøre, mener Johannessen.

Flere urnelunder

Ålesund kirkelige fellesråd vil sørge for at det også kommer nye urnelunder på noen av de andre gravplassene i kommunen.

– I løpet av 2019 skal en urnelund være klar på nordre gravlund bak fjellet, og det er også planer om urnelund på Nørve gravplass, forteller Svein-Rune Johannessen.