Rett nok kommer det 200 millioner kroner til de to sjukehusene, men de kommer ikke på toppen av låneramma på  3,5 milliardene som Helse Møre og Romsdal disponerer. Denne rammen skal finansiere nytt sjukehus på Hjelset, omlegging av sjukehuset i Kristiansund til distriktsmedisinsk senter og oppgradering av sjukehusene i Volda og Ålesund. Det erkjenner nå Frps Jon Georg Dale.

– Bløff

– Sjukehuspengene landbruksministeren lovet skulle gå til Sunnmøre var en bløff, sier Aps Else-May Botten, og viser til oppslaget i Sunnmørsposten om 200 millioner kroner ekstra til Volda og Ålesund.

– 200 millioner kommer til sjukehusene på Sunnmøre i tillegg til det som skal brukes i Romsdalen og på Nordmøre. Men pengene er innenfor lånerammen på 3,5 milliarder, sier Jon Georg Dale nå.

Framstilt som ekstramidler

Under Frps valgkampåpning i Ålesund ble dette beløpet framstilt som at det var ekstramidler til de to sjukehusene på Sunnmøre.

– Dette viser at vi klarer gjøre flere ting på en gang. Vi bygger nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal og vi viser at vi fortsatt satser på de to sjukehusa på Sunnmøre, sa Dale da til Sunnmørsposten den gang.

– Totalrammen på 3,5 milliarder kroner er helt i tråd med det som helseforetaket har søkt om, er svaret fra Dale nå.

Bare dager før Dale og Sylvi Listhaug åpnet valgkampen i Ålesund, var Listhaug sammen med statsminister Erna Solberg i Molde og lovet 3,5 milliarder kroner til nytt sjukehus på Hjelseth og distriktsmedisinsk senter i Kristiansund.

– Søknaden fra Helse Midt-Norge om å bygge SNR(Sjukehuset for Nordmøre og Romsdal) har en låneramme på 3,5 milliarder kroner. Resten må foretaket finansiere selv. Vi vil i statsbudsjettet invitere Stortinget til å godkjenne lånerammen, og gi en oppstartsbevilgning for 2018, sa statsministeren til Rbnett.

Få dager senere kom løftet om fra Høyre og Frp om penger også til sjukehusa på Sunnmøre. Etter det Sunnmørsposten kjenner til har sentale folk i Frp trodd helt inntil nylig at dette var penger som kom på toppen av ramma på 3,5 milliarder.

Ap reagerte kraftig på oppslag

Ap har reagert kraftig på oppslaget i Sunnmørsposten om 200 millioner til Ålesund og Volda.

– Dette har vi hevdet hele tiden. At pengene til sjukehusene i Volda og Ålesund var en del av rammen på 3,5 milliarder kroner, og at de ikke kom i tillegg, sier Aps Else- May Botten.

– Det er bra at dette nå blir slått fast, sier hun.

– Vi Ap stemme for en ramme på 3,5 milliarder kroner?

– Det vil bli  avgjort når saken kommer til Stortinget. Poenget er at vi lover 12 milliarder kroner ekstra til sjukehusa. Det vil gi 500 millioner mer til drift av sjukehusene i Møre og Romsdal. I tillegg til dette vil vi gi helseforetaket muligheten til å øke låneandelen for det nye sjukehuset ved at vi senker kravet til egenkapital fra dagens 30 prosent til 20 prosent, påpeker Botten.

Frps Jon Georg Dale sier sjukehuspengene til Volda og Ålesund er innenfor rammen på 3,5 milliarder kroner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix