– Så absolutt, er det kontante svaret fra direktør Henning Borgen ved SINTEF i Ålesund på spørsmålet om næringslivet har behov for programmet Erna Solberg lanserte sammen med Frps Harald Tom Nesvik.

Med pressefolk på slep reiste statsministeren sørover Vestlandet i løpet av helga. Blant budsjettlekkasjene på vegen var 30 millioner til et test- og demonstrasjonsprogram for maritim og marin næring.

Skuffa over summen

Nesvik og Solberg pekte på gründere, samt små- og mellomstore bedrifter, som spesielt aktuelle for ordningen som skal bidra til å utvikle og eksportere ny teknologi.

– Reaksjonene er at dette er et godt tiltak, men at beløpet er skuffende lavt. Det ble kommentert etterpå at dette måtte være en kommafeil, eller at det måtte være i Euro, sier Ingjerd.

– Må begynne et sted

– Vi må begynne et sted og nå starter vi med å lage en modell også får vi et instrument vi kan bruke mer etter hvert, svarer statsminister Solberg til reaksjonene.

Hun påpeker at dette bare er ett av flere tiltak og at bevilgningene til havrelatert forskning via Forskningsrådet har økt fra rundt 1,2 til 1,9 mrd. fra 2013 til i år.

– Når gründeren kommer med sin teknologi er det alltid utfordringer mer finansiering. Da kan dette være forløsende for å teste en prototype eller få den første kunden til å forsøke ideen, sier ålesunderen.

SINTEF-sjef: – Treffer godt

SINTEF-direktør Henning Borgen mener ordningen kan gjøre at forskningen blir med «lenger inn» i arbeidet, noe han hilser velkomment.

– Virkemiddelet er viktig og godt. Innovasjon må komme ut og være til nytte for folk, og da trengs både teknologien, finansiering og kreative folk på bedriftssida. Dette treffer godt i en overgangsfase fra forskning til at noe skal bli et produkt, sier Borgen.

Les også: SINTEF Ålesund har store ambisjoner (for abonnenter)