Listhaug slår til på hjemmebane – Senterpartiet stuper

Thriller om sistemandatet i Møre og Romsdal

Det ligger an til en thriller om sistemandatet fra Møre og Romsdal. Med ørsmå marginer slåss Ap, Høyre og Frp om den åttende og siste plassen på Stortinget.

Frp Sylvi Listhaug skaper Listhaug-effekt i hjemfylket.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Det viser dagens fylkesmåling fra Respons Analyse. På målingen vinner Arbeiderpartiet dette mandat, til tross for at partiet går tilbake 1,7 prosentpoeng sammenlignet med junimålingen.

– Som følge av at Senterpartiet går tilbake og mister et mandat sammenlignet med målingen i juni, går sistemandatet til det største partiet i fylket. På denne målingen er det Ap, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

KrF ute

I dag er det KrF som har dette mandatet. Men med kun 5,7 prosent oppslutning må KrF mobilisere voldsomt fram til mandag for å være med i kampen om dette åttende og siste direktemandatet til Stortinget.

– Det vi ser er at det er svært små marginer som skiller Ap, Høyre og Frp fra å ta dette mandatet. Gitt de feilmarginene som er i målingen, tør ikke jeg spå hvordan dette ender på mandag, sier Olaussen.

 

Det er kampen om dette sistemandatet som er spenningen knyttet til valget i fylket. Det synes rimelig klart at Ap, Høyre og Frp vil få to mandater hver. I tillegg vil Senterpartiet ta et mandat. Da er vi opp i sju av de åtte faste mandatene.

Listhaug-effekt

Ser vi på velgerbevegelsene fra juni er tendensen at Frp går fram, Ap siger nedover og Høyre ligger stabilt et godt stykke under valgresultatet for fire år siden.

– Vi ser nå en Listhaug-effekt også i Møre og Romsdal. Frp mobiliserer sine egne, mens både Ap og Senterpartiet har en fallende kurve. Noe som er i tråd med det vi ser på de nasjonale målingene, påpeker Olaussen.

Han viser til at Frp har svært høy lojalitet. 77 prosent av dem som stemte på partiet i 2013 sier de vil stemme Frp også på mandag. De tilsvarende tallene for Ap og Høyre er 72 og 62,5 prosent.

På gjerdet

– Høyre er partiet i fylket der flest har satt seg på gjerdet, sier Olaussen.

Hvem som får utjevningsmandatet er nesten umulig å spå. Det vi vet er at de små partiene får de fleste av de i alt 19 utjevningsmandatene. KrF, Venstre og SV er de tre partiene i fylket, gitt at de kommer over den magiske sperregrensen på fire prosent på landsbasis, som mest sannsynlig får dette mandatet fra Møre og Romsdal.