– Arbeiderpartiet reiser nå rundt i landet og gir inntrykk av at alle skoler får flere lærere, og at alle lærere skal få flere kolleger. Men når jeg ser på talla, får jeg det ikke til å stemme.

Det sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Mener alt vil gå til de store byene

Han mener Arbeiderpartiet lover to motstridende ting, når de både lover 3000 nye lærerstillinger til hele landet, og samtidig vil innføre en lærernorm.

– De har sagt at de skal ha en norm, med 15 elever per lærer for de små og 20 for de store. Men hvis du lover at stillingene skal gå der det er størst klasser, så går alt til de store byene. Det er så enkelt som det, sier Røe Isaksen.

«Lover» 150 stillinger

Fredag var Trond Giske i Ålesund. Med seg hadde Giske også en tabell som viser hvordan de 3000 lærerstililngene vil bli fordelt i Møre og Romsdal – dersom en tar utgangspunkt i folketallet.

Dette vil da gi totalt 150 stillinger til fylket. Ålesund vil få 27, mens for eksempel Skodje vil få 2,7.

Talla han presenterer er bare illustrasjon, understreker han.

– Vi må justere modellen, men vi må lage en modell som kommer alle kommuner til gode, sier han.

– Men lover du da 150 nye stillinger i Møre og Romsdal?

– 150 er basert på befolkningen i dag, det kan bli justert. Men veldig store avvik tror jeg ikke det blir, sier han.

- Ikke laga en modell

– Samtidig som dere lover nye stillinger, lover dere en lærernorm. Vil ikke det bety at alle nye stillinger må komme i byene, der det er flest elever per lærer?

– Det er derfor vi ikke har laga en modell. Høyre går nok mest til angrep på KrF og Venstre sin modell. Vi må ha nok lærere, men vi kan ikke uten videre sette oss ned og lage en flat elev. Normen tar utgangspunkt i per kommune, men vi vil sette oss ned og gå grundig gjennom tallene, og lage en modell i tett samarbeid med lærerorganisasjonene og kommunene, sier Giske.

På velgerjakt Det er ikke tilfeldig at Trond Giske er i Ålesund i innspurten av valgkampen. Kampen om tredjemandatet fra Møre og Romsdal blir veldig jevn. Her sammen med Oscar Lukkedal (90). Foto: Marius Simensen

Mener 28 kommuner får null nye stillinger

Mens oversikten Arbeiderpartiet har laget, viser en jevn fordeling av lærerstillinger til kommunene basert på innbyggertall, har Kunnskapsdepartementet regnet ut hvor de nye stillingene må komme dersom lærernormen skal innføres.

–1000 må settes bare for å holde tritt med elevveksten, så da får du 2000 igjen. Da får du den fordelinga departementet har regnet ut. Det vil bety at 28 kommuner i Møre og Romsdal får null nye stillinger, sier Isaksen.

– På dette området villeder Arbeiderpartiet, sier han.