I juli vant Molde kommune mot Helse Møre og Romsdal i den nasjonale tvisteløsningsnemnda for helse- og omsorgssektoren.

Bakgrunnen er at kommunene må betale et beløp til helseforetaket for hvert døgn de ikke klarer å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sjukehus. Molde kommune var uenig i at de skulle betale for pasienter hvor det ikke fulgte med epikrise eller tilsvarende dokumentasjon fra sjukehuset.

Tvistenemnda slo fast at helseforetakene ikke kan kreve betaling for disse pasientene.

Sunnmørsposten fikk da opplyst at kravet fra Molde kommune var på mellom 2,5 - 3 millioner. I en senere artikkel har Romsdals budstikke skrevet at Helse Møre og Romsdal har fått en regning på 4,9 millioner.

Kan bli høyere regning

Nå viser det seg at regningen kan bli høyere. Ålesund kommune hadde interne møter fredag, og konklusjonen er at de skal henvende seg til helseforetaket på bakgrunn av Molde-saka.

Dette bekrefter kommunalsjef Liv Stette til Sunnmørsposten.

Ålesund vil legge fram det de mener er parallelle saker fra 2016 og 2017.

– Vi skal bruke noen dager på å utforme henvendelsen og kvalitetssikre valg av saker med tilhørende beløp, så du får ikke noe tall av meg før brevet er ferdig, skriver Stette i en SMS til Sunnmørsposten.

Kristiansund kommune ser også på om de skal kreve penger tilbake, har lokalavisa Tidens Krav tidligere omtalt. Problemstillingen vil være aktuell for alle kommuner.

Hittil i år er helseforetaket rundt 90 millioner bak budsjettet sitt, og prognosen for året er på minus 111 millioner.