Klokka 21.00 mandag kveld tok det av i bankettsalen på Parken hotell. Da tikka tallene fra de første prognosene inn, og det var slutt på den litt avventende stemningen og litt høflig huiing på oppfordring fra NRKs programleder: «Er det noe stemning her dere?»

Primalskrik

Det hele starta en time før. I flokk og følge kom politikerne til felles valgvake. Pene i tøyet og ikke overdrevet forfrisket så vidt vi kunne registrere. De stilte seg pent i kø for å legitimere seg, og på veg inn passerte de et par alvorlige karer fra PST med propp i øret og steinansikter. Livvakter lar seg ikke affisere av gode prognoser, men de holdt kanskje et ekstra øye med partifeller som benytta anledningen til kroppskontakt med den store stjerna.

Høvdingen

For Sylvi var selvsagt hjertelig til stede. Likedan den alltid like joviale landbruksministeren som også må ha svart belte i tverrpolitisk mingling. Han var høyt og lavt, mens Frank Sve ikke ville høre et eneste ord om at dette var en kveld der han egentlig skulle bli stortingsmann.

– Det er jo jeg som er høvdingen likevel da vet du, forsikret Frank med et stort smil og klappa Knut Flølo på skuldra.

Nordfjordingen fra Vestnes snurra frenetisk på barten og smilte fra øre til øre. Her kunne det rett og slett være snakk om en stortingsplass til Frp-veteranen. Man kunne bli oppspilt av mindre.

Forståsegpåere

Venstre hadde også møtt mannsterkt opp, og de kunne fortelle at en av folkene deres hadde banket på 1.500 dører i Ålesund for å bidra til å dra partiet over sperregrensa. Pål Farstad hadde troa han, og en framskutt 68-er fra SV lyste av stolthet over mye kjekk ungdom rundt bordet hans.

De sirkler rundt i hele lokalet og avleverer sine helt private prognoser til alle som gidder å høre på. De er helt sikre på hvordan dette kommer til å gå, helt til det faktisk er ganske klart at det kommer til å gå helt annerledes. Men da er det bare å justere skråsikkerheten, og på en sånn kveld slipper de unna med det.

Og fasiten kommer uansett ikke før i tirsdag.

Valgblogg: Slik var valgkvelden