Valgresultatet i Haram viser at Senterpartiet går fram åtte prosent fra stortingsvalget i 2013. Også Frp går fram 5,3 prosent. Høyre går tilbake 6,3 prosent.

– Vi har gjort et godt valg i Haram. Det tyder på at mange har lyst på en endring, og at Høyre går tilbake viser at det er et skifte på gang. Frp gjør det godt, men det kan være utslag på grunn av lokale folk som står på listene, sier Marit Krogsæter i Senterpartiet. Hun er vara i kommunestyret i Haram og leder i kultur-og folkehelseutvalget i fylket.

Faren, ordfører Vebjørn Krogsæter, var opptatt med å telle stemmer mandag kveld.

– Kan bli omkamp

Marit Krogsæter mener Stortinget skal konstituere seg først, før en kan fastslå hva en kan gjøre med kommunereformen.

– Men både KrF og Sp har sagt at de ønsker å reversere. Nå gjør vi et godt valg nasjonalt, og sammen med KrF så kan vi kanskje utfordre den som kommer til å sitte med regjeringsmakta, og kanskje stille litt ultimatum om lokaldemokratiet.

– Tror du framgangen i Haram skyldes motstand mot reformen?

Nei, det tror jeg ikke. Regjeringen har gjort så mye som går utover de som ikke ønsker å gjøre endringer i full fart. I Haram har ting skjedd veldig fort, som en ønsker å reversere nå.

– Folket må høres på nytt

Krogsæter mener folket i kommunen må høres på nytt.

– Det er ingen i kommunestyret i Haram som nå har mandat til å si om de skal bli værende eller gå ut av Nye Ålesund kommune. Så vi ønsker at det skal holdes en høring av folket på nytt. Lokaldemokratiet skal bestemme, sier hun.

Sp ser ut til å gjøre et veldig godt valg nasjonalt, og har nesten doblet stortingsgruppen sin.

– Vi kunne gjort det bedre i Møre og Romsdal, men vi håper at det snur utover valgnatta og at vi også klarer å få inn Geir Inge Lien (2. kandidat) på tinget, sier Krogsæter.

Jenny Klinge er sikker kandidat for partiet på Mørebenken.

Sandnes tror ikke på omkamp

Bjørn Sandnes (H) var ordfører i Haram fra 2007 til 2015. Nå sitter han i fylkestinget og ikke i kommunestyret. Til tross for at Høyre går tilbake 6,5 prosent fra forrige stortingsvalg i hjemkommunen, er han fornøyd.

Bjørn Sandnes er tidligere Høyre-ordfører i Haram. Foto: STAALE WATTØ

– Valgresultatet i Haram er over all forventning for Høyre om en sammenligner med kommunvalget for to år siden. Da fikk vi et veldig til kjør for kommunereformen. Fra kommunevalget har Sp falt og vi har gått fram, og det er det viktigste for meg nå, sier Sandnes.

Han trodde det skulle gå verre i Haram, men de siste ukene har han snakket med folk.

– Da har jeg skjønt at det har vært mye bedre enn inntrykket som har vært. Sammenligner du med stortingsvalget i 2013 går vi tilbake, men ser du på valget for åtte år siden går vi fram, sier Sandnes.

Tror ikke folk vil

Uansett hva som skjer tror ikke Sandnes at det blir endring i stortingsvedtaket om kommunereformen.

– Du tror ikke det blir reversering?

– Det kan godt være at de prøver, men jeg tror ikke folk i Haram kommer til å ville det.

Sandnes sier politikerne i Haram må ta stilling til om folket skal høres på nytt.

– Slik det ser ut nå, tror ikke jeg at det blir aktuelt å ta det opp igjen, sier Sandnes.