Det var i 1980 at Ålesund kommune inngikk avtale med Tafjord Kraftvarme om håndtering av husholdningsavfall. Avtalen har fem års oppsigelsestid.

Ikke politisk vedtatt

Oppsigelsesfristen framstår i dag som et hinder for at Ålesund kommune skal innføre sortering av matavfall med utdeling av nye bossdunker allerede i 2019 slik ÅRIM har planer om.

Foreløpig foreligger det ikke noe politisk vedtak om å si opp avtalen med Tafjord Kraftvarme. Det skjer tidligst på formannskapsmøtet i oktober. Ålesundspolitikerne ga imidlertid sin tilslutning til ÅRIMs strategi på dette området i vinter.

Investerte flere hundre mill.

Matavfall EU har bestemt at mengden matavfall skal halveres innen 2030.

– Tafjord Kraftvarme kommer til å holde på oppsigelsesfristen for avtalen, sier Vik til Sunnmørsposten.

– Vi jobber hele tiden med å omstille oss. For mange år siden ble det gjort investeringer der vi har kjøpt inn materiell for å håndtere avfall med en viss brennverdi. I 1987 og 2009 investerte vi i nye ovner til flere hundre millioner kroner. Vi kan ikke bare bygge om ovnene uten videre, påpeker hun.

Avfallsmiksen avgjørende

– Men plast og papir er tidligere trukket ut av avtalen med kommunen uten at det var noe problem?

– Det hadde ikke noen driftsmessig betydning. Det er annerledes med matavfallet. Avfallsmiksen må inneholde et minimum av matavfall, det har å gjøre med fukt i miksen. Det er miljømessig ugunstig å tilsette vann i forbrenningsprosessen, påpeker Vik.

– Matavfallet vil forsvinne

Hun minner om at avtalen med Ålesund kommune ble til i en tid da det var mye matavfall i husholdningsavfallet, såkalt våtorganisk avfall.

Men vi tenker i første omgang mindre tiltak for å få ned matavfallet. Uansett vil det forsvinne og vi vil ikke kjempe imot. Gjennom tidsfristen til Ålesund kommune kjøper vi oss tid til å omstille oss, sier Vik.

Bruker tiden på omstilling

– Hva skal dere omstille dere til?

– Kanskje kan vi finne opp en god oppskrift som erstatning for matavfallet.

Målet i miljøpolitikken er minst mulig deponi.

Men det er uenighet i bransjen om biogass er bedre ennenergigjenvinning. Der er vi og ÅRIM uenige, sier Vik.

Hun viser til at det nylig er kommet en rapport fra Transportøkonomisk Institutt som konkluderer med at en ikke kan dokumentere at kjøretøy på biogass gir lavere utslipp enn biler som går på biodiesel.

Videre at Stavanger ønsker å gå bort fra busser på biogass av samme årsak.

– Rapporten sier at når en bruker biogass fører det til andre typer utslipp som ikke er kartlagt.

Lang transport

Vi stiller også spørsmål ved det miljømessige ved at matavfallet skal transporteres helt til Lillehammer.