– De ble signert i juni, forteller daglig leder Kjell-Are Furnes i Ably Medical AS til Sunnmørsposten.

Grunnteknologien er på plass. Nå handler det om å bevise at produktet holder mål. Tidlig i 2019 kan de inngå kontrakter om salg.

– Markedsrisikoen i prosjektet er tilnærmet null med de canadiske kontraktene. Dette markedet er tullete stort, sier han om Nord-Amerika.

– Og Asia skal ha 180 millioner nye sjukehussenger de neste ti årene, tilføyer han.

Gjennom nåløyet

Men før canadierne kan signere forpliktende avtaler om kjøp, skal de to innovasjonskontraktene dokumentere at senga holder mål.

Den ene kontrakten er inngått med canadiske myndigheter og sjukehus som skal være med å designe en studie.

Ifølge Furnes er Ably Medical her i godt selskap. Bare ti selskap i verden har kommet inn i programmet, og bare fire har klart å gjennomføre og levere.

Tvinges til innovasjon

– Hvis senga leverer på studiedesignet, vil det resultere i kjøp av store kvanta, sier han.

Landet har 95 prosent sjukehusdekning. Hvis de rammes av en større epidemi som svine-influensa, så blir sjukehusene overfylte. De trenger innovasjon for å fjerne store kostnader og finne teknologi som gjør at pasienter ikke ligger for lenge på sjukehuset. Nå vil de redusere antallet senger i forhold til pasienttallet , fjerne liggesår og fall og er villig til å investere tidlig i nye sjukehussenger.

De neste 24–36 månedene skal det hentes inn kapital for de første kliniske utprøvingene og de første salgene av senger til canadiske sjukehus. Studiene er kostbare.

– I alt trengs det 40 millioner kroner, opplyser Furnes.

Også til sjukeheimer

Ably Medical har også inngått innovasjonskontrakt med canadiske sjukeheimer for å bevise at produktet er nytt og holder mål.

Canadian Center of Aging Brain and Health Innovation betaler halvparten av dette studieprogrammet med kostnad på 1,2 millioner dollar.

Produksjon på Sunnmøre

– Når får vi se senga?

– Hm. kanskje en lukket visning i januar/februar. Vi har fått inn et produksjonsteam som et ledd i å bygge produksjon på Sunnmøre. Vi henter kunnskap både fra møbel og maritim produksjon på Sunnmøre i form av tilgang på ressurser og folk, sier Furnes.

I april skal fire senger testes på kanadisk sjukehus – uten pasienter. Så skal en større andel til klinisk utredning neste høst. Det blir flere runder for utprøving, utbedre feil og validering.

Ably Medical har fortsatt planer om å bygge industriproduksjon av sjukehussengen på Sunnmøre. Men ikke nødvendigvis i Fosnavåg slik en først tenkte.

– Det blir et sted på Sunnmøre, sier Furnes.