Hun mener et olje-nei i de sårbare havområdene ikke burde hvile på Venstre og KrFs skuldre alene.

– Det er utrolig trist at den viktigste beslutningen i vår tid skal hvile på de minste partiene. Det er på tide at de største partiene tar dette ansvaret, sier hun til NTB.

Å sikre vern av Lofoten, Vesterålen, Senja og Møreblokkene har vært viktige saker for KrF og Venstre og vil trolig bli et viktig ultimatum i forhandlinger med regjeringen.

Samarbeid på tvers

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre bekreftet tirsdag overfor NTB at partiet står klar til å samarbeide med regjeringen om en konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten dersom Venstre og KrF ikke lykkes i å binde Høyre og Frp til masta.

Også andre miljøorganisasjoner reagerer sterkt på Aps signaler.

– Det viser dessverre en mangelfull forståelse fra Ap både av hvor viktig saken er, men også av hvorfor de har gjort et elendig valg, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg til NTB.

– Folket mot

Lundberg fremholder at et flertall både av Aps velgere og i befolkningen er mot konsekvensutredning.

– Folket vil ikke ha Støres løsning, det såkalte oljekompromisset. Jeg fatter ikke hvorfor Støre og Ap ikke skjønner at dette er en tapersak for dem, sier hun.

Ap-landsmøtet vedtok i vår å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning, men ikke de andre områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja (kjent som LoVeSe) i kommende stortingsperiode.

Sammen med Høyre og Frp kan Ap danne flertall for å åpne en bit av det omstridte området for oljevirksomhet, noe KrF og Venstre til nå har hindret gjennom sin avtale med de to blå partiene.