Andreas Valde gliser bredt mens vannet renner fra jakka og håret ligger klistra til hodet. 7.-klassingen fra Valle skole var en av i alt 250 elever under Lekepatrulje-kurset på Aksla stadion torsdag.

Kurses til Lekepatrulje-ledere

Med et ønske til grunn om mer fysisk aktivitet i skolen har Glede i bevegelse – organisasjonen bak aktivitetstilbudet, bygd opp en base på nettet med i alt 350 ulike aktiviteter. Erfaring tilsier nemlig at deltakerskoler i så vel Lekepatrulje så vel som andre lignende tilbud opplever at økt aktivitet blant anna bidrar til bedre miljø og kan være med å forebygge mobbing.

Koordinator Stig Johansen i organisasjonen Glede i bevegelse.

– Kurset her i dag er vårt største noensinne, med deltakere fra Ålesund, Giske, Sula, Skodje og Haram. 28. september skal vi holde et tilsvarende kurs her, også det med 250 deltakere. Lekepatrulje-ordninga har heller aldri favna bredere geografisk: Nå er 19 kommuner i Møre og Romsdal med, fortsetter han.

Vinn-vinn-situasjon

Når det gjelder kursene på Aksla, skjer disse i samarbeid med idrettsfag ved Ålesund vgs.

– En vinn-vinn-situasjon både for oss som da får tilgang på flinke instruktører, men også for elevene der, som har treningsledelse som ett av fagene sine, sier Johansen.

Se video: Lekepatrulje setter fart på friminuttet

Kaisa Nielsen og Vilde Ågotnes, begge elever ved vgs. 2 idrettsfag, er skjønt enige.

– Vi er veldig glade for denne muligheta. Her får vi jo testa ut i praksis det vi lærer, sier de.

Godt gammeldags Potetløp går tydeligvis ikke av moten.

Men tilbake til de unge Lekepatrulje-lederne. I tillegg til Andreas Valde får vi også snakka med Jenny Røst som går i 5b på Åse skole.

– Vi har lært flere nye leker, og hatt det kjekt selv om det regner, forteller begge.

– Den jeg synes har vært gøyest så langt heter Svartedøden og er sånn at den som har den, skal «smitte» de andre. For at de som blir tatt skal bli friske må de fraktes til et slags sjukehus de hadde laga, rekker Jenny å si – før de to må tilbake til leiken.

Og med været torsdag kan vi slå fast følgende: Det var ingen fare for at potetene skulle bli kokt!