Han viser til at flertallet var på kun en stemme da Stortinget vedtok tvangssammenslåingen i mai, og at dette knappe flertallet nå er borte.

Sp vil etter alt å dømme tape den kampen, men de vil kunne gjøre det ubehagelig for både KrF og Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre lovet i valgkampen at de vil ta opp igjen saka dersom noen av de tvangssammenslåtte kommunene selv ønsket det.

KrF stemte mot bruk av tvang i Stortinget. Sammen med SV, har disse partiene nå flertall på Stortinget.

Det er denne situasjonen Slagsvold Vedum ser at Senterpartiet kan utnytte, om ikke annet til å skape oppmerksomhet rundt det som er en av partiets flaggsaker.

De lengste han kan komme fra sin opposisjonstilværelse er å fremme et representantforslag der han ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med saka der 13 kommuner ble tvangssammenslått.

Får Sp støtte fra et flertall på Stortinget for det, er kommunalminister Jan Tore Sanner nødt til å legge fram saka på nytt.

Han kan da legge fram en blåkopi av forslaget fra i vår, så kan Erna Solberg bruke sin makt å tvinge KrF i kne.

Men vi tviler på det kommer så langt.

Vi tror Ap er mer enn fornøyd med å være haleheng til Sp, og kan bruke denne saken til å markere avstand.

Det Vedum og Sp her kan bidra til er å skape problemer for de kommunene som nå er godt i gang med arbeidet med sammenslåing.

Det er grenser hvor lenge de kan sitte og vente på stadig nye omkamper.

Derfor er Haram kommune sin beslutning klok.

Kommuneledelsen har som oppgave å sørge for at innbyggerne i kommunen har en klar og tydelig stemme i de videre forhandlingene som skal føre fram til den nye storkommunen.

Ved å erkjenne at omkampenes tid er forbi kan den politiske ledelsen i Haram legge fullt trykk på sakene som er viktige for kommunen i de videre forhandlingene om en ny storkommune.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!