– Det undrer meg at Øystein Tvedt gjør dette til et spørsmål om ideologi, for det er det virkelig ikke. Det er bestemt at kommunen skal drive, mens private skal bygge, denne barnehagen. Slik saken står nå er det så langt slik at utbygger ikke har greid å levere det kommunen etterspør, hverken av bygget i seg selv eller av uteområdet, sier gruppeleder i Arbeiderpartiet i Ålesund, Svein Rune Johannessen.

Vil ha barnehagen på plass Svein Rune Johannessen (Ap). Foto: Staale Wattø

Det er selskapet Årsethaugen AS som er eneste anbudstilbyder av å bygge barnehagen på Ellingsøy. I skrivet der kommunen avviser tilbudet fra Årsethaugen nevnes det flere avvik fra kommunens krav.

Blant annet pekes det på at noen utvendige veggflater er beiset, men spesifikasjonen sier ingenting om dette, videre reises det usikkert om leke- og oppholdsarealene er tilstrekkelige, det påpekes at det ikke er elementvegger mellom avdelingene, at det ikke er levert energiberegninger for bygget, samt en hel rekke andre avvik.  At det foreligger vesentlige mangler tilbakevises av Årsethaugen AS.

Oppgitt

Runar Paulsen, som er styreleder og medeier i Årsethaugen AS, er oppgitt over kommunens behandling av Årsethaugens anbud.

– Vi mener at kommunen har avvist vårt anbud på helt uriktig grunnlag. Om de hadde bedt om et dialogmøte med oss, kunne vi avklart at kravene deres allerede er på plass. I stedet velger de å avvise anbudet på feilaktig grunnlag, sier Paulsen, og legger til:

– Kommunen ønsker åpenbart å ha en anbudsrunde nummer tre. Da er det jo rimelig å anta at tidsfristen som fram til nå har vært 1. august 2019 også ryker.

Forstår ikke motivet

Paulsen mener at innkjøpsavdelingen i kommunen, med innkjøpssjef Jonny Indrevåg i spissen, setter barnehageutbyggingen på Ellingsøy på hold eller i fare. Han mener at Indrevåg ikke medvirker til å gjennomføre det bystyret har bestemt.

– Mener du at innkjøpsavdelingen trenerer saken for å få inn flere anbydere?

– Jeg vet ikke motivet, men med denne framgangsmåten er det på det rene at tilbydere som tidligere har kastet seg nå får en ny sjanse til å være med i konkurransen. Men med det løpet kommunen kjører er det høyst usikkert om noen aktører i det hele tatt vil være med på en slik karusell videre.

Møte

Svein Rune Johannessen tror at alle parter ønsker å få en avtale på plass så raskt som mulig.

– Når det er sagt avviser jeg ikke at Jonny Indrevåg og hans stab kanskje kunne vært litt mer fremoverlent i denne saken.

Johannessen understreker at det skal være et møte mellom innkjøpsavdelingen i kommunen og Årsethaugen 21. september.

– Vi har alle et felles mål om en innflyttingsklar barnehage neste høst. Jeg tror fortsatt at dette målet er innen rekkevidde, sier Johannessen.

Sunnmørsposten snakket med Jonny Indrevåg søndag kveld og gav ham anledning til å kommentere kritikken mot ham og hans avdeling, men Indrevåg valgte å avstå fra dette.

Innkjøpssjefen Jonny Indrevåg (i front) velger å ikke kommentere denne saken nå. Foto: Marius Simensen