(rbnett.no) – Det er all grunn til å tro at vi nærmer oss et ras. Jeg tror fjellmassene har seget nesten tre meter siden den første evakueringa, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad.

Onsdag 22. oktober 2014 ble beboerne på Lyngheim evakuert. Bevegelsene i fjellmassivet Veslemannen hadde skutt fart, og NVE varslet stor fare for skred. «Kan komme når som helst», var geologens vurdering, lokale og nasjonale medier samlet seg i dalbunnen i en uke og ventet.

– Det normaliserte seg. For kommunens del går det som normalt, men de siste høstene har vi brukt noe mer ressurser på å lage gode planer og legge forholdene til rette for innbyggerne som må evakueres. Og så har vi brukt mer tid på media, sier Hustad.

Sist uke var han på befaring oppe på fjellplatået, hvor NVE har installert utstyr for å spyle mye vann ned i fjellsprekkene når farenivået stiger.

Godt forberedt

– Vi hadde med vår nye rådmann og politimester Ingar Bøen, som begge er ny i sine roller siden sist evakueringsperiode. Sammen hadde vi en befaring med NVE, og snakket om hvordan vi skal håndtere en situasjon som kan oppstå i høst. Vi diskuterte utfordringer, og føler oss godt forberedt, sier Hustad.

– Er dere bedre forberedt enn noen gang tidligere?

– Tja. Det er vi sikkert. Vi har jo vært gjennom dette noen ganger, men man skal jo aldri si aldri. Vi kan ikke slippe oss nedpå.

Hustad forteller at det er fem husstander med totalt 11 personer som bor i evakueringssonen under fjellområdet.

– For kommunens del er det innbyggerne som er vårt fokus. De har uttrykt at de ønsker at skredet skal gå. Vi er positive til tiltak som kan hjelpe naturen, og håper raset kan komme snart, slik at de som bor der kan få en bedre hverdag. Det er usikkerheten som sliter på dem. Alle forstår at det er en stor belastning å bo under et slikt fjellparti, sier ordføreren.

Han håper det kan komme nok nedbør i høst til at vannspylingen blir iverksatt. Da må farenivået opp på rødt. Når det skjer, blir beboerne evakuert og man begynner å slippe vann ned i fjellet.

Mye vann

Oppe på fjellet står det nå tre store vanntanker klare. To på 10.000 liter og en på 20.000 liter vann.

– Fra disse tankene på toppen har vi lagt grove vannledninger ned i fjellpartiet der geologene ønsker at vi skal spyle, sier seniorrådgiver i NVE, Kjell Reidar Jogerud.

Han er prosjektansvarlig for vannspylingen og var med kommunen og politiet på befaringen sist uke.

– Vi har i høst oppgradert pumpestasjonen nede ved Børtjønna i Alnesdalen som ligger en kilometer og 250 høgdemeter unna tankene på toppen. Derfra kan vi pumpe 7000 liter vann i timen, så vi kommer ikke til å slippe mer vann enn det ned i fjellpartiet, sier han.

Kan ta tid

Den nye pumpa og slangene skal tåle trykket. For å skåne naturen er dieselaggregat byttet ut med elektrisk drevet pumpe.

«Vannbombing» som var tema tidlig i prosessen er ikke aktuelt. Planen er kontinuerlig pumping av vann.

– Det kan ta dager, kanskje uker, fra vi begynner å pumpe vann. Det vet vi ikke enda, sier Jogerud.

– Veslemannen er på om lag 150 000 kubikkmeter, så vi må forvente at det tar litt tid.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE har tidligere uttalt at vannpumpinga må ses på som en test.

– Det er ingen andre som har gjort noe sånt tidligere. Vi vet ikke resultatet, har Blikra sagt.

Denne saken er først publisert på rbnett.no

Over Romsdalen Fjellpartiet man venter at vil rase er på omlag 150.000 kubikkmeter, og vil antakelig ramme beboerne på Lyngheim under det aktuelle fjellområdet. Foto: ERIK BIRKELAND
Den største tanken inneholder 20.000 liter vann, og vannslangene ligger ned til fjellet der geologene vil spyle når det kommer nedbør i tillegg. Foto: ERIK BIRKELAND