Fram til 2009 var Hattholmen utenfor Langevåg et mysterium for bygdas innbyggere.

En enslig mann og hans hund hadde holdt til på holmen så lenge folk kan huske, men ingen turte å nærme seg holmen, midt blant de idylliske «Langevågsholmane».

– Det gikk mange historier, men hvilke som er sanne, vet jeg ikke. I 2009 ble mannen funnet død på holmen. Jeg kjøpte holmen i 2012 og fikk vel sjokk da jeg så hvordan det så ut.

Hundrevis av plastdunker, telefoner, bilbatteri, radioer, kjøleskap og frysere lå åpent eller delvis nedgravd. På en holme uten strøm.

– Den lille hytta var full av søppel opp til mønet. Utenfor lå 500 blå tønner og en søppelhaug som var ubeskrivelig. Jeg fatter ikke at ingen har reagert, sier Moldvær.

– En ting er alt søppelet, men at noen kunne ha bodd slik nylig hører ingensteds hjemme.

Siden har Moldvær og familien sakte, men sikkert samla søppel og fraktet en del til land.

– Vi fraktet kanskje 200 tønner med en fritidsbåt. Siden har vi forsøkt å rydde sakte, men sikkert, sier han.

Tok tak

Men da Sunnmøre Friluftsråd kom over Hattholmen i en kartleggingsrunde for fjerning av marint søppel ble det fart i sakene.

– Våre folk fikk hakeslepp da de gikk i land. Vi har aldri sett lignende tidligere. Vi satte alle andre prosjekt på vent og engasjerte kommune og grunneier. Vi visste ikke forhistorien til forurensningen, sier daglig leder May Britt Haukås i Sunnmøre Friluftsråd.

Fra skurk til helt

Haukås roser responsen fra grunneier Moldvær.

– Vi har bistått med opptil fire-fem hjelpere, men familien til Per Olav Moldvær har virkelig stått på for å rydde opp. Jeg er imponert, sier Haukås.

Moldvær på sin side sier at de aldri hadde klart dette uten hjelp fra Hasko med konteinere, Friluftsrådet, Fyllingen slipp og Ronald Måseidvåg som har stilt med lekter.

– På den måten har vi hittil klart å fjerne 30 tonn søppel, om lag 150 kubikk, fra holmen. Men det gjenstår en del. Vi har gravd litt i jorda enkelte steder og her har det dukket opp nedgravd søppel.

– Holmen er ei perle blant Langevågsholmane. Den er kupert og har flere små viker, perfekt for familier på utflukt, sier Per Olav Moldvær.

Haukås i friluftsrådet er enig.

– Det er flott de har tatt tak og rydder etter tidligere eiers synder. Vi gleder oss til å se resultatet, sier May Britt Haukås.

Trist historie

Ordfører Jim Arve Røssevoll i Sula kommune var på befaring fredag formiddag.

– Hva kan kommunen gjøre for å bidra?

– Jeg har bedt om en kostnadsoversikt og vil fremme en sak for formannskapet for å se om vi kan bidra økonomisk. Hvis storsamfunnet har sviktet bør vi ta en del av ansvaret, sier ordføreren.