Helge Nøstdahl sto sentralt i arbeidet da Aksla Vel, i samarbeid med Friluftsrådet, brakte badeplassene Gutavika og Jentavika på Volsdalsberga til nye høyder.

Løft for byen

Med hjelp av velvillige sponsorer, utallige arbeidstimer og innleide fagfolk, sto de frivillige bak et formidabelt løft for byen.

Stupetårn, stupebrett, bølgebrytere, sandvolleybane, sanitæranlegg og handikaprampe var blant installasjonene som kom på plass.

I rene kroner kostet prosjektet tre millioner.

– Garanterte vedlikehold

Sommeren 2013 ble «Nye Volsdalsberga» høytidelig overlevert Ålesund kommune.

– Da sto daværende rådmann og nåværende ordfører her og garanterte at kommunen skulle vedlikeholde installasjonene, husker Nøstdahl.

Siden har kommunen ikke gjort vedlikeholdsjobben de lovte å ta, sier han.

Nå er begge badeflåtene borte for lengst. De har råtnet, slitt seg eller blitt fjernet av kommunen. Det ene av tre stupebrett er vekke og de to andre i så dårlig forfatning at de må fjernes.

Varslet om stupebrett

De første årene tok Nøstdahl selv jobben med å ta badeflåtene i land for vinteren. Nylig sendte han bekymringsmelding til kommunen, om det avknekte stupebrettet som lå i fjøra, bare noen meter fra småbåthavna i Nørvevika.

Han er også bekymret for hele det værutsatte anlegget fremover.

– Dette er ett av mange eksempler på at kommunen ikke evner å vedlikeholde. Hvilken vits er det i å bygge nytt og flott, når ting ikke blir reparert?

Nøstdahl, som tidligere selv har sittet i bystyret, godtar ikke «dårlig økonomi» som forklaring alene fra kommunen.

– Du må ikke inn fra Robek-lista for å skifte et stupebrett, sier Nøstdahl.

– Forfallet er trist for de mange brukerne av badeplassene på Volsdalsberga. Også for sponsorene og andre som bidro med så mye, så vil dette ikke føles bra, mener han.

– Har ikke penger

– Problemet med stupebrettene og badeflåtene var at de var laget av tre og ikke egnet til å stå ute. De råtnet opp, og vi må da sanere dem. Vi har ikke penger til nytt, sier Helene Vorren, fagleder i Ålesund kommune.

Heller ikke ressurser til å ta flåter og brett inn for vinteren har det vært i disse årene. For det koster også penger de ikke har, sier hun.

– Vi har ikke råd til å drifte nye installasjoner som frivillige, sponsorer eller andre vil gi til kommunen. Når ting går ut, så går det ut.

– Men vi kan få til egne avtaler for samarbeid om drift, sier hun.

Selv var Vorren til stede da det fra politisk hold og rådmannen ble gitt løfter til vedlikehold på Volsdalsberga.

– Det husker jeg ble sagt. Men de har ikke gitt oss penger til å gjøre det, sier hun.

Faglederen understreker at kommunen likevel har fått gjort en del i området.

Blant annet er det lagt ny grus på gangstiene, og det er utført reparasjon på fundamentet ned til baderampen i Jentavika.

Ordføreren visste ikke

– Dette var jeg ikke kjent med, men slik skal det ikke være. Det er klart Ålesund kommune må ta sitt ansvar for vedlikeholdet på Volsdalsberga, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap).

– Noe annet vil være en hån overfor både frivillige, sponsorer og andre, mener hun.

Aurdal vil nå sette seg inn i saka, finne ut hva som har skjedd – og hva som kan gjøres for at badeplassen tas bedre vare på.

– Jeg har vært i god tro om at dette var i orden, sier hun.

Her på et berg like ved småbåthavna i Nørvevika strandet et av stupebrettene som har råtnet og trolig drevet med sjøen fra badeplassen på Volsdalsberga. Stupebrettet i tre skal ha blitt ødelagt allerede i midten av juli. Foto: Helge Nøstdahl
Stupetårn og stupebrett på Volsdalsberga ble veldig populært. Nå er det ene stupebrettet borte, og de to siste må fjernes på grunn av råte. Her fra 2014. Foto: Arkivfoto: Staale Wattø
De nye badeflåtene Aksla Vel fikk lagt ut ved Volsdalsberga ble også veldig godt mottatt, ikke minst av barn og unge i bydelen. Nå er flåtene borte vekk. Foto: Helge Nøstdahl
Fagleder Helene Vorren, her med avdelingsgartner Svein Gunnar Hansen, sier at kommunens avdeling for veg, anlegg og park ikke har penger til vedlikehold av installasjonene. Foto: Lars Inge Skrede