Det mener rådmannen i Ålesund, som også konkluderer med at Stallane AS ikke lenger har en juridisk rett til å overta tomta på Øvre Utstillingsplass til de betingelsene som bystyret vedtok i 2007.

I dette vedtaket står det at tomta skal lyses ut for salg med en forpliktelse for kjøper til å bygge badeland og boliger. Bystyret satte en minimumspris på ei krone.

Et annet vilkår var at bygging skulle starte innen femten måneder etter overdragelse av tomta.

Forlenga frister

Det kom bare inn ett tilbud, og det var fra Stallane AS.

I årene etterpå har det vært behandlet flere saker om forlengelse av byggefristen - seinest i desember i 2012. Den gangen ble fristen forlenget til juni samme år.

Etterpå har det vært stille fra Stallane AS før i juni i år da de på nytt ba om forlengelse av fristen.

Kommunen eier fortsatt tomta.

Vurdere

Den nye søknaden om forlengelse av fristen gjør at kommunen må vurdere flere forhold, skriver rådmannen til formannskapet.

De skal behandle saka på sitt neste møte.

Astrid Eidsvik ønsker blant annet å avklare om Stallane AS har en juridisk rett til å overta tomta på de samme premissene som lå i bystyrevedtaket fra 2004.

Kommuneadvokaten har vurdert dette, men kommer ikke med noen entydig konklusjon.

Stallane AS har ikke holdt fristene for utbygging, men kommunen på sin side har heller ikke tatt initiativ til å få en endelig avklaring på om badelandplanene var avslutta eller ikke.

EØS-regler

Rådmannen har landa på at det ikke finnes noen juridisk rett til å overta tomta til ei krone, og minner om EØS-reglene som sier at det ikke er anledning til å tildele offentlig støtte i form av penger eller andre verdier uten at dette skjer på markedsmessige vilkår. Hvis Stallane AS får kjøpe tomta uten konkurranse, risikerer kommunen å komme i konflikt med disse reglene.

Samleside: Les alle saker om Ålesund her

Rådmannen mener fortsatt at det bør bygges både badeland og boliger på tomta, men hun er opptatt av at dette må skje på en korrekt måte.

Et brudd på regelverket kan bli både en økonomisk og omdømmemessig belastning, understreker hun.

Nå råder hun formannskapet til å lyse ut tomta på det åpne marked, men fortsatt med krav om å bygge boliger og badeland.

Godtar ikke kalkyler

Stallane AS ønsker også at formannskapet skal godta badelandkalkylene fra 2012 som sier at økonomien i prosjektet er så god at kommunen ikke trenger å være redde for økonomiske konsekvenser ved en eventuell konkurs.

– Rådmannen er av den oppfatning at det ikke er ønskelig at kommunen skal godkjenne utbyggers kalkyler for drift av anlegget. Det vil forplikte kommunen på en uheldig måte ved at vi går god for utbyggers regnestykker. Enda verre vil det være å godkjenne tiltakshavers vurderinger som ligger over fem år tilbake i tid, skriver rådmannen til formannskapet.