ÅLESUND (smp.no): Allerede hittil i år er Helse Møre og Romsdal over 100 millioner i minus i forhold til resultatkravet fra Helse Midt-Norge. Onsdag var styret samlet for å diskutere de store utfordringene.

Det er vedtatt at det skal spares inn opp mot 100 millioner per år fram til nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal står klart, slik at det skal opparbeides evne til å investere.

Trenger penger raskt

Situasjonen blir ikke bedre av at foretaket må fikse fasaden på Ålesund sjukehus for 250 millioner kroner, og sørge for å utbedre strømanlegget med 35 millioner.

Hele 85 millioner må på plass relativt raskt i løpet av høsten for å reparere det mest prekære.

– Arbeidet må settes i gang i løpet av det kommende halvåret. Det blir delt opp i tre faser og vil strekke seg over flere år, slik det er skissert nå, sa Remme til Sunnmørsposten på mandag.

Han har ikke lagt inn denne kostnaden i den økonomiske langtidsplanen.

Må låne av Helse Midt

– Som første tiltak, som gjelder 85 millioner, så må vi henvende oss til Helse Midt-Norge for å søke om et regionalt lån for å finansiere dette, sa Remme under onsdagens styremøte.

Pengene til resten av utbedringene, 200 millioner, må sannsynligvis også lånes.

Det er et strømanlegg i dag hvor det er 240 volt, men behovet er 400 volt.

– Strømanlegget er ikke i tråd med forskriftene. Vi sliter med medisinskteknisk utstyr som ikke er tilpasset spenningen. Dette er kritisk i forhold til drift, sa Remme.

Det må brukes 35 millioner på strømanlegget og 250 millioner på fasaden, ifølge foreløpige estimater.

Kan bli dyrere

– Sannsynligheten for at disse kostnadene sprekker er ganske stor, påpekte styremedlem Kirsti Slotsvik i retning Remme.

Remme var enig i det.

Første byggetrinn på fasaden skal gjennomføres i år og neste år. Strømanlegget må utbedres i løpet av 2018.

Dette er problemene

Strømanlegget er gammelt og det er minimale muligheter til utvidelser med dagens strømforsyningsanlegg. Anlegget tilfredstiller ikke forskriftene, og det er driftskritisk med tanke på utvidelser av bygg og installering av nytt utstyr.

Helseforetaket har sikret at plater som var på råtten bærekonstruksjon ikke faller ned og treffer folk, men det er behov for å fikse en flate på om lag 13.400 kvadratmeter.

– Rehabilitering av fasadene gjelder ikke bare ytterkledning, men også viduer, solskjerming, isolasjon og andre tekniske krav, ifølge Remme.

Ifølge Helse Møre og Romsdal er det ikke manglende vedlikehold som gjør at fasaden må utbedres. Det skal rett og slett være en konstruksjonfeil fra da sjukehuset ble bygget og åpnet i 1971.

Bærekonstruksjonen for platene på fasaden til Ålesund sjukehus var pill råtne.
Platene sto i fare for å falle ned og skade folk på gata.
Fasaden må utbedres ved Ålesund sjukehus.
Slik kan det bli etter utbedringen. Foto: ARKITEKTFIRMAET NORDIC