Siden 2014 har Ålesund sportsdrill hatt en spesialavtale med kommunen om såkalt «utvidet sommertrening» i Blindheimshallen på ei tid der hallen vanligvis er stengt. I mars i år fikk også Spjelkavik drillklubb en lignende avtale om å betale 20 kroner timen og sørge for renhold og tilsyn sjøl.

Mandag kveld behandlet Kultur- og oppvekstutvalget saken fordi Blindheim IL volley har reagert sterkt på det de mener er forskjellsbehandling.

Vil terminere avtalen

Rådmannens innstilling i saken gikk inn for å terminere avtalen med Ålesund sportsdrill og Spjelkavik sportsdrill. Rådmann Astrid Eidsvik skriver i sin innstilling: "Leiesatser for utleie av hall når idrettshallene normalt er stengt om sommeren tas inn i betalingsregulativet for 2018. Leiesatsene skal være lik satsene i regulativet for utleie til trening/ idrettsarrangement på dagtid, uansett alder i høst og vinterferie. Ordinær tilsynsvakt, renhold og strøm inkluderes i leiepris."

For sportsdrillklubbene vil dette bety betydelig økte kostnader.

Bør strekke seg langt

Kultur- og oppvekstkomiteen var imidlertid ikke helt enig med rådmannen i denne saken. Anders Lindbeck (SV) tok ordet først og sa at han mente at kommunen bør strekke seg langt for å sikre at sportsdrillmiljøet kan få delta i store mesterskap.

Kritiske To av dem som var kritiske til rådmannens innstilling var SVs Anders Lindbeck (t.h.) og KrFs Bjørn Endre Helgesen. Foto: Elisabeth Solvang

Problemstillingen bunner nemlig i at internasjonale mesterskap innen sportsdrill alltid avvikles i juli og august.

Lindbeck mente at rettferdighetsprinsippet er viktig, men påpekte at det ikke hjelper sportsdrillerne om alle får et likt tilbud.

Utsetter

Lindbecks utgangspunkt ble gjennomgående for komitémedlemmene, som alle synes det er viktig med likebehandling, men som helst ikke vil ta fra sportsdrillmiljøet muligheten til å trene i oppkjøringen til internasjonale konkurranser.

Det endte med at komitémedlemmene gikk inn for et utsettelsesforslag fra Sunniva Bøstrand (H). I dette heter det at komiteen ønsker at rådmannen skal se på en løsning hvor man "forsøker å imøtekomme en løsning for alle parter".

Trenger Blindheimshallen

Etter at Sunnmørsposten skrev om denne saken mandag har Ålesund Sportsdrill sendt en uttalelse til rådmannen. I denne påpekes det blant annet at de ikke kan bestemme når internasjonale konkurranser avvikles. Det påpekes videre at det kun er Blindheimshallen i Ålesund som har den takhøyden utøverne i sportsdrill trenger.

Ålesund Sportsdrill frykter at en terminering av avtalen kan bety at utøvere ikke får deltatt i konkurranser de er kvalifiserte til.