For tidlig å si noe om nedbøren kan få Veslemannen til å rase

Det er for tidlig å si noe om effekten av nedbøren, sier sjefgeolog, etter at farenivået for Veslemannen i Romsdalen ble hevet fra gult til oransje.

Følger med Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, ved Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase.  Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Nyheter

– Det er ingen endring i bevegelse ennå, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til NTB tirsdag kveld.

Han forteller at det normalt tar litt lengre tid før man ser effekten av nedbør.

Nedbør Slik så det ut ved Veslemannen i Rauma tirsdag ettermiddag. 

– Nedbøren kommer ned som snø oppe på Mannen nå. Dersom det blir mye snø vil effekten bli mindre, sier Blikra.

Noe nedjustert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tirsdag kveld informert Rauma kommune om at farenivået på Veslemannen opprettholdes på oransje.

«Nedbørsprognosen for Mannen er noe nedjustert, og på toppen kommer nedbøren som snø. Klokka 20 var det rundt ti centimeter snø på Mannen», skriver direktoratet.

Farenivået for fjellpartiet Veslemannen, som er en del av Mannen, ble mandag hevet fra gult til oransje. Årsaken var at det ble varslet relativt store nedbørsmengder fra tirsdag morgen. Om nedbørsmengden som var meldt kom, skulle farenivået oppgraderes til rødt.

– Det er nedbøren som bestemmer om og når det eventuelt blir evakuering av beboerne her, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, til Romsdals Budstikke.

Har beveget seg en meter i år: Følg Veslemannen millimeter for millimeter

Evakueres

Dyrene har blitt evakuert til trygg avstand fra Mannen, men det kan på kort tid bli aktuelt å evakuere beboere.

– Er det fare for at skredet kommer, så må man evakuere, selv om det er midt på natta, sier ordføreren.

Varslet er gitt nå for å forberede de som bor under Mannen på at et ras kan komme. Beboerne vil ved evakuering få varsel på SMS fra kommunen.

Kontrollert ras

Varslet er gitt nå for å forberede de som bor under Mannen på at et ras kan komme. Beboerne vil ved evakuering få varsel på SMS fra kommunen.


Neste gang det pøsregner kan Veslemannen rase

Alt er klart for å teste ut prosjektet som skal få deler av fjellet Mannen til å rase. Nå er det været som avgjør.

I oktober 2014 ble folk nedenfor fjellpartiet evakuert av frykt for at det skulle rase ut. Det samme skjedde i september 2015 og i august i fjor, men raset uteble.

NVE har i sommer forberedt seg på et kontrollert ras. De har derfor pumpet vann fra et vann på baksiden av Mannen opp i tre store tanker. Vannet skal sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet og få partiet Veslemannen til å rase ut.