Fylkeskommunen bevilget i august 350.000 kroner til Sunnmøre regionråd for de skal fortsette å forsøke å få realisert et nytt fengsel for Sunnmøre på Digerneset. Mens pengene til lobbyvirksomhet renner ut, står prosjektet fullstendig i stampe. Nå håper Aurdal på at forslaget til statsbudsjett skal løfte prosjektet fram.

– Vi må erkjenne at vi sov i timen da prosjektet med nytt fengsel i Agder gikk forbi oss i køen. I en periode lot vi også omfanget, og dermed også kostnadene, til et nytt soningssenter på Digerneset bli for omfattende, erkjenner Aurdal.

Stortinget vedtok i revidert budsjett i fjor å bevilge 15 millioner kroner til prosjektering av to nye fengsler i Agder.

Aurdal sier planene for et nytt fengsel nå er tatt ned og at det dreier seg om 95 soningsplasser til en pris på rundt 250 millioner kroner.

– Vi har full støtte fra fylkeskommunene i at det skal bygges nytt fengsel. Vi har derfor skrevet et brev direkte til justisministeren, sier Aurdal.

– Men fengslet er ikke prioritert av Kriminalomsorgen region vest som sitter med ansvaret. Er det ikke det som er problemet?

– Jo, jeg er klar over det, sier Aurdal.

– Det er et problem og vi prøver derfor å gå direkte mot politiske myndigheter. Vi skal ha møter med blant annet Mørebenken nå i forbindelse med budsjettet i høst, sier Aurdal.

De burde være rimelig godt orientert om behovet i det minste. Et søk i smp.no sitt arkiv viser at det ikke er rent få politikerdelegasjoner som har vært innom det nedslitte fengslet i Ålesund sentrum.

– Vi er glad for de pengene vi har fått fra fylket slik at vi kan jobbe videre med dette så lenge de rekker, sier Aurdal.

Planene for et nytt sonigssenter på Digerneste var store. Nå er prosjektet tatt noen ned i håp om å få det realisert. Foto: David Lawford /NORPLAN