For rundt tre år siden ble det bestemt at Helse M & R skulle spare 80–100 millioner årlig fram til 2021 for å få råd til å investere. Helseforetaket har ikke vært i nærheten av resultatkravene fra Helse Midt, og har bommet med rundt en halv milliard siden 2011.

Hittil i år er det lokale foretaket over 100 millioner kroner bak kravet.

OPTIMIST Direktør Espen Remme har fortsatt tro på at foretaket skal snu skuta.

Østrem mener hovedgrunnen til at økonomien går i feil retning er for marginale budsjetter i forhold til behovet.

– Slik jeg kjenner Helse Møre og Romsdal er det ganske stor slitasje på personalet, og det er et ekstremt press på å holde budsjettene, forteller Østrem.

Trenger millioner: Vil be om kriselån for å fikse fasade og strøm i Ålesund

Flere ganger har han forsøkt å få en revisjon av finansieringsmodellen, uten at Helse Midt skal ha vist særlig vilje til dette.

– Jeg tror det må på plass en nøytral gjennomgang med folk utenfra. Kanskje Oslo Economics bør se på vektingene i modellen. Det er ikke sikkert Helse M & R får for lite penger – det kan også være slik at Helse Midt får for lite, men det er viktig at vi får en klarhet i dette. I forhold til kostnadsindeksen i regionen, der Helse M & R er blant de laveste, så kan en sette spørsmålstegn ved om vektingene i finansieringsmodellen er riktig, sier Østrem.

Ser for seg sammenslåinger

Styremedlemmet ser for seg at det må tas større grep for å få endene til å møtes økonomisk.

– Jeg har ikke tro på å bruke ostehøvelen. Den rammer vilkårlig. Vi må se på større strukturelle grep. Dette handler ikke om å bygge ned den totale pasientbehandlingen, men å se på hvordan pasientbehandlingen organiseres, sier Østrem.

– Vi har ingen kommentar, skriver kommunikasjonsdirektør Tor H. Haukås i Helse Midt til Sunnmørsposten.