Hva er karriere, egentlig? Hvordan kan man best gjøre karriere? Og hvor viktig er utdanning og jobben i livet?

Det var spørsmålene Sunnmørsposten stilte til noen av de mange som var samlet til Karrierdagene 2017 i storhallen i Ålesund onsdag kveld.

Her er noen av svarene vi fikk:

Fylkeskommunen Rose Mari Skarset, seksjonsleder ved utdanningsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune og Jorunn Øren, koordinator for Karrieredagene 2017 på Nordre Sunnmøre. Foto: Lars Inge Skrede

Rose Mari Skarset og Jorunn Øren, Møre og Romsdal fylkeskommune

– Karriere er det du gjør i utdanning og yrke. Det betyr ikke at du trenger å tjene masse penger eller bli noe stort. Alle har sin karriere.

– Det handler om å finne din plass i yrkeslivet og bli fornøyd med det.

– Uansett hvilken utdanningsveg du begynner på, så kan du bygge videre på det og endre valg undervegs. Å finne sin plass er en prosess som skjer over lang tid. Dess bedre prosessen er, dess større sjanse har du til å velge rett.

– Bredde i utdanning og kvalifisering åpner dører. Og du kan lære så lenge du lever. Noen ønsker å «melde seg ut», og ikke ta noen spesiell utdanning. Men samfunnet «tillater» ikke det lenger.

– Noen er tidlig i livet veldig klar på hva de skal gjøre. Andre er lenge usikre på hvilken veg de skal gå. Det gjelder både jenter og gutter. Selv voksne som har tatt mye utdanning og jobbet lenge, kan gå rundt og ure på hva de «egentlig» vil bli.

– Gjør valg ut fra interesser og mestring. Det er viktig at foreldre støtter og lytter til ungdommen, men ikke presser.

– Veldig få av dagens unge vil nok oppleve å få gullklokker, slik det var vanlig før. Da jobbet folk for samme arbeidsgiver i årtier, kanskje hele yrkeslivet. Fremover vil mange jobber forsvinne, og nye komme til.

– Å få seg en karriere betyr mye både for den enkelte og for samfunnet. Alle har lyst til å bidra og være en del av samfunnet. Det er også samfunnsøkonomisk viktig at folk er i arbeid.

Fra legolek til VM Espen Brandtzæg Godø (t.v.) og Vinjar Vederhus, skal til Abu Dhabi og VM i automasjonsfaget 2017. Her på Karrieredagen i Sparebanken Møre Arena. Foto: Lars Inge Skrede

Espen Brandtzæg Godø (20) og Vinjar Vederhus (19), lærlinger i automasjon

– Å gjøre karriere betyr å finne et yrke som du trives godt med, noe du synes er gøy. For oss så er det automasjon. Vi likte å leke med lego og plukke duppeditter fra hvereandre da vi var små.

– Det har vært en glatt progresjon derfra og fram til i dag. Og nå kan vi til og med tjene penger på det vi liker å gjøre.

De to gikk ilag på elektro og automasjon ved Borgund videregående skole, og er nå lærlinger i bedrift.

De valgte yrkesfag delvis fordi de var litt skolelei på ungdomsskolen. Og vegen de har valgt, føles perfekt for dem.

Etter å ha vunnet Norgesmesterskapet i automasjon, øver de seg nå til VM i Abu Dhabi.

– Vi er stolte over å ha kommet så langt. Vi er blitt fulgt godt opp hele vegen, både på skolen, ute i bedriftene, av utstyrsleverandører og opplæringskontor.

De to ser for seg videre utdanning senere, og bli ingeniør eller noe i den gata.

– Hvis du vil jakte på drømmejobben, så følg interessene dine.

– Dersom du er usikker på om du passer til den utdanningen du vil ta, så prøv. Det er kun snakk om ett år. Du kan endre valget ditt undervegs.

Mødre og døtre Trude Fiskerstrand og Sofia Fiskerstrand Bjørdal, Oline Fiskergård og Berit Fiskegård. Mødrene og deres 15-årige døtre var blant de mange på Karrieredagene i Ålesund. Foto: Lars Inge Skrede

Trude Fiskerstrand, Sofia Fiskerstrand Bjørdal, Berit Fiskergård og Oline Fiskergård, mødre/døtre på Karrieredagene

– Å gjøre karriere betyr vel hva du vil gjøre med livet ditt, hva du vil bidra med.

– Det er utrolig mye å velge i, og skolene som er representert på Karrieredagene er utrolig flinke til å selge seg inn.

– Dagens foreldregenerasjon valgte nok mer ut fra hva vennene gjorde. I dag er ungdom mer selvstendige og selvsikre.

– Foreldre kan gjerne gi råd til ungdommen sin, men det er de unge selv som må ta valget. Det er ikke de voksne som skal gjøre det for dem.

– Det viktigste er å gjøre noe man liker. Da er det også lettere å oppnå gode resultater.

Endre retning Ole Maryin Molvær Godø (19) stortrives som ambulansearbeider. Han er lærling, og har bestemt seg for å bli i helsefagyrket. Foto: Lars Inge Skrede

Ole Martin Molvær Godø (19), lærling som ambulansearbeider

– Karriere er utdanning og jobb.  Det betyr en god del. Det er viktig å trives og jobbe med noe man liker – noe man kan tenke seg å holde på med videre i livet.

– Jeg valgte å gå teknikk og industriell produksjon første året på videregående. Noe av grunnen for det var at det er flere sjømenn i familien. Men så gikk jeg over til ambulansearbeiderfaget. Og har ikke angret ett sekund på det.

– Jeg liker å hjelpe folk. Senere ønsker jeg å enten ta medisinstudiet eller bli sjukepleier med spesialitet. Jeg vil ikke forlate helsefagyrket.

– Mitt råd til tiendeklassingene som nå skal gjøre et valg, er å tenke gjennom hva de liker å gjøre. Ikke følg vennene dine, bare for å være med dem.

– Til foreldre og familie, så vil jeg oppfordre dem til å støtte valget ungdommen tar. Hjelp dem til å se flere muligheter enn yrkene de selv har valgt. Og motiver ungdommen til skolearbeid.

– Jeg tror også det er godt å få innsyn i hvordan det er å jobbe i ulike yrker. Jeg har selv jobbet både på dekkverksted, på treningssenter, som pleiemedarbeider og som selger.

– Å velge utdanning og karriere er et stort valg å ta i ung alder. Det er viktig med god informasjon. Jeg fikk selv hjelp av slike utdanningsmesser. Det skulle vært flere av dem.