Farten i Veslemannen har økt

Det er store hastigheter ved Veslemannen, og farten øker fortsatt noe.

Økte bevegelser Geolog Lars Harald Blikra og ordfører Lars Olav Hustad kunne melde om økte bevegelser fredag ettermiddag. NVE pøser på med vann i håp om å utløse et mindre skred, slik at Veslemannen kan stabilisere seg og beboerne slipper hyppige evakueringer.  Foto: Staale Wattø

Nyheter

Bevegelsene i fjellpartiet er nå om lag 15 cm/døgn i øvre del. Vanntilførselen fortsetter som planlagt. Farenivået er rødt, melder NVE fredag ettermiddag.

Dermed har det skjedd endringer siden NVE klokka 12 sa at farten hadde stabilisert seg på 10 centimeter i døgnet.

Pumper på med vann

120.000 – 180.000 kubikkmeter står i fare for å rase ut. Etter at det ved 22-tiden i går ble meldt ekstrem fare (rødt farenivå), pumpet Norges vassdrags- og energidirektorat inn 75.000 liter vann i fjellsprekkene på ca. fem og en halv time. I etterkant og fram til nå har det blitt tilført 5.400 liter vann i timen.

NVE opplyser at de vil fortsette å tilføre vann som planlagt. Det er i tillegg ventet mye nedbør i området, men dette kommer trolig til å komme som snø.


– Stor bevegelse

Fredag ettermiddag møter seksjonssjef Lars Harald Blikra i NVE pressen sammen med ordfører i Rauma Lars Olav Hustad.

– Det er altså fremdeles stor bevegelse i dette fjellpartiet. Hastighetene har økt litt, så det er nå cirka 15 cm i døgnhastighet de siste timene. Temperaturen er såvidt på plussida, og nedbøren siste døgnet er på 36 mm. Tilførings av vann har gått som planlagt og fortsetter utover kvelden, sier Blikra.

Pumper på med vann Tilførselen av ekstra vann har ikke vært like effektiv som håpet, men har gikk en ønsket effekt i økte bevegelser, forteller Blikra.  Foto: Staale Wattø

– Vi har ikke oppnådd det vi har håpt på. Vi ønsker at situasjonen skal bli bedre for beboerne og at vi skal få bort massene. Sånn sett er vi litt skuffa, men det er fremdeles utstabilt, sier sjefsgeologen.

Ny kveldssrapport kommer klokka 21.00

Ordfører: – Har det etter forholda bra

Ordfører Hustad har i løpet av fredagen vært i kontakt med de evakuerte beboerne, og forteller at de etter forholda har det bra.

– De er opptatt, som alle oss andre, av når et eventuelt skred skal komme, og selvsagt når de kan flytte tilbake. Og begge deler er like vanskelig å svare på, som i alle de foregående årene, sier Hustad.

Ordfører Lars Olav Hustad.  Foto: Staale Wattø

– Vi har kontroll på hvor de bor. Det er greit å bo, men det spørs jo selvfølgelig hvor lenge det blir, selvfølgelig. En campinghytte er greit for noen dager, men kanskje ikke over lengre tid for en familie, sier ordføreren.

De evakuerte dyrene har det også bra, legger han til.

– Rutine

Etter tre tidligere evakueringer, har ordføreren fått et avslappet forhold til spørsmålet alle igjen stiller seg: Når vil et eventuelt ras gå?

– Geologene og meteorologene får styre det som skjer, og så får vi ta det vi får, sier han.

– Dette er fjerde evakueringen, så vi har opparbeidet oss en såkalt rutine, sier Hustad.

– Alle de involverte etatene har blitt godt sammensveisa og samarbeider godt. Det går egentlig bedre og bedre for hver gang, så sånn sett er det god læring uansett.


Bevegelsene er på 10 cm i døgnet og øker:

Geologen: – Vi tilfører 5.400 liter vann per time

Geologene i NVE så umiddelbar effekt etter at de fra klokka 00.40 i natt startet å tilføre vann på Veslemannen.

 

– Farten har stabilisert seg

Slik ser det ut oppe på Mannen i formiddag

Etter at NVE har pumpet rundt 100.000 liter vann over fjellpartiet Veslemannen, har farten stabilisert seg.Stenger E136 Romsdalen dersom raset kommer

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer med en ny oppdatering klokka 12. Europavegen vil bli stengt om raset kommer, opplyser politiet.